FOLLOWERS

Monday, September 12, 2016

5 Faktor Untuk Syarikat Kecil Terus Berjaya

APAKAH FAKTOR PALING PENTING SESEBUAH SYARIKAT YANG BARU BERTATIH UNTUK BERJAYA?

Menurut kajian Bill Gross, pengasas Idealab,
Beliau telah mengkaji lebih 100 buah syarikat di seluruh dunia.
Banyak yang berjaya
Tidak kurang juga yang gagal.

Tapi apakah yang membuatkan sesebuah syarikat itu berjaya terbang tinggi dengan jayanya dan ada pula yang gagal jatuh terduduk dengan sakitnya?

Terdapat 5 faktor menurut beliau.
Namun antara kelima lima tersebut, yang manakah lebih penting?

Yang menentukan jatuh bangun sesebuah syarikat,
Terbang setinggi helang mahupun hanya guling guling seperti beruang ialah,

Pertama: Adakah IDEA yang paling penting?

Dulu kami sangat merasakan idea adalah segala-galanya.
Gagal atau berjayanya sesebuah syarikat tersebut bergantung kepada ideanya.

Saat "Aha" adalah paling penting bagi seorang perniaga!

Bagaimana idea itu mampu menyelesaikan masalah orang lain?
Lalu kita membuat wang hasil penyelesaian permasalahan tersebut?

Tapi makin lama kami mengkaji,
Kami melihat ada faktor yang lebih penting daripada IDEA, iaitu

KEDUA: PASUKAN

Kami menyedari idea hanya tinggal idea jika ia tidak dimanifestasikan ke dalam bentuk perbuatan.

Ada idea bagus, tapi tiada orang yang bertindak atau membuatnya.
Hasilnya tiada apa hasil yang muncul.

Ada idea yang biasa-biasa sahaja,
Tapi jika dibuat dengan baik dan cantik
Ianya lebih baik daripada ada idea baik tapi tidak terbuat.

Bagaimana plan dirancang dan dilaksanakan, diadaptasikan dalam realiti semasa
adalah lebih MAHA PENTING daripada idea itu sendiri?

"Setiap orang ada plan, sebelum mereka ditumbuk di muka"
-Mike Tyson-

Itulah realiti dalam bisnes.
Kita merancang untuk buat itu dan ini.
Rancang sale berapa bulan ini.

Tapi ianya tidak menjadi seperti yang didakwa.
Diuji pelbagai cabaran dan dugaan.

Jika dalam tinju, penumbuk ialah ujian.
Dalam bisnes,
Pelanggan ialah ujian.

Kekuatan pasukan yang baik ialah kebolehan menahan tumbukan-tumbukan ini daripada pelanggan.

Itulah pasukan yang baik!

Oleh itu saya mula memikirkan TEAM dimana kita ada faktor yang paling penting.

Tapi kami terus mengkaji.

Lalu kami melihat satu faktor lagi,

KETIGA: BUSINESS MODEL

Adakah syarikat ada visi yang jelas untuk cipta keuntungan yang banyak dan konsisten?

IDEA atau TEAM masih belum menjamin keuntungan jika semua pengurusan syarikat berterabur dan tidak teratur.

Faktor seterusnya,

KEEMPAT: DANA

Kebanyakan syarikat yang besar menerima dana yang besar.
Barangkali inilah faktor penting untuk berjaya.

Apa yang dirisau dengan kerugian jika kita sudah ada dana yang besar bukan?

Semua kegagalan atau kerugian masih dalam peringkat tolerant kerana ada dana yang besar untuk teruskan perniagaan.

Namun setelah dilihat semua faktor ini,
Ada satu faktor yang paling penting sekali,

Iaitu

MASA / TIMING

Tahukah anda?
Ada model bisnes yang sama seperti Youtube sudah ada sebelumnya?
Nama syarikat tersebut ialah Z.com

Apa yang membezakan kedua-dua ini ialah MASA.

Z. com dilancarkan pada tahun 1999-2000.
Rakyat Amerika masih belum ada akses internet yang banyak.
Sangat susah untuk dapatkan internet pada waktu tersebut.
Akhirnya Z.com ditutup pada tahun 2003.

2 tahun kemudian
Muncul Youtube
Pada waktu itu, akses kepada internet di US sudah melebihi 50%
Lihat You tube sekarang di mana? 😀

Uber juga begitu.
Uber muncul pada waktu yang sangat tepat
Di saat pemandu ingin mencari duit lebih,
Mereka muncul untuk mengatur pemandu-pemandu dalam satu sistem..

MASA ialah paling penting dalam berjaya atau gagal sesebuah bisnes.

- Adakah dunia boleh menerima bisnes anda?

- Ataupun produk anda agak terkehadapan menyebabkan anda perlu memberikan proses pembelajaran terlebih dahulu?

- Ataupun produk sudah ada begitu ramai persaing di pasaran?

Inilah faktor lebih penting

Its a TIMING!

Jika sudah ada idea, pasukan, business model, dana,

Make extra homework to when to launch your business.

Ingat
MASA ialah segala galanya!

Identify the DEMAND, and SOLVE it

If there no demand, create it!

Thursday, August 4, 2016

Pampasan kematian selesai!

Ingat lagi kes arwah M. Ezzaq yang meninggal dunia ketika travel di Indonesia?
.
Alhamdulillah, hari ini terima cek pampasan kematian klien, sebagai agen takaful saya rasa bahagia & terharu bila dapat membantu klien selesaikan claim bernilai RM94,065.93 untuk ditinggalkan kepada ibubapa tersayang.
.
Arwah klien berumur 23 tahun & baru mencarum selama setahun 6 bulan di PruBSN Takaful. Al-fatihah untuk arwah M.Ezzaq, semoga rohnya dicucuri rahmat.
.
'MATI ITU PASTI' tidak kenal umur, pangkat ataupun darjat.
.
Kredit: Afina Mohamed

Saturday, July 30, 2016

Dunia suatu PERJALANAN. Akhirat suatu DESTINASI

Bulan ini Allah jemput ramai orang orang baik menuju ke syurga. Paling bererti pengajarannya ialah walau menggunung impian kita impi boleh terhenti dengan salah satu sahaja asbab kematian.

Dan mati itu tidak menunggu sakit @ tuanya usia kita. Biar tawar sikit hati ini pada dunia.
Apabila saya menyertai industri ini, saya tahu akan banyak masa saya isikan berbicara soal ujian Allah (kematian/ kesihatan/ kemalangan).

Semoga apabila selesai sahaja tanggungjawab kita dengan Allah dan manusia, kita dijemput menghadapNya dalam keadaan terbaik dan mulia.

Aaminnn..yaaa rabbal aalaminn..

Wednesday, July 27, 2016

Kisah seorang anak kepada seorang ibu

Menyaksikan' kisah bagaimana seorang anak melakukan yang terbaik sedari hayat - kemuncak saat ibunya mengadu sakit,
Sehingga saat2 terakhir diajari syahadah itu ,dimandikan,disembahyangkan oleh beliau sendiri,
Diusung jenazahnya, dikebumikan.
Ini benar2 merapuhkan hati.
Inilah hari dimana aku merasakan antara sembahyang jenazah yang paling sedih seumur 25 tahun aku hidup ini.
Manakan tidak,cukup mengerti rutinnya pulang seminggu 2,3 kali dari Kuala Lumpur untuk berbakti kepada ibunya di Kelantan.
Hanya mengatakan 'Ya' pada semua permintaan ibunya, kecil besar susah senang,ditunaikan tanpa soal.
Ibu-yang kondisinya memerlukan rawatan yang beratus2 bahkan beribu ribu ringgit, dia belanjakan tanpa sedikitpun rasa susahati.
Dia berikan terbaik untuk adik beradiknya ,terutama adik bongsu yang banyak mengambil berat makan pakai ibu tersayang di Kg.Kereta dibeli/ duit belanja diberi untuk si adik hanya untuk pastikan tiada kesedihan di wajah insan bernama ibu.sementelah si bongsu ini, paling disayangi si-ibu..

Terngiang2 Falsafah berniaga beliau:
" Berniaga ini untuk beri manfaat pada orang lain sebab itu alang2 berniaga biar berjaya (kaya hati /harta)"

Menunggu pula di liang lahad ibu untuk menyambut sekujur tubuh mulia ini sambil airmata tidak tertahan mengalir laju.
Merah padam wajah itu tanda kesedihan yang amat,
Inilah akhlak seorang mentor aku yang menyebabkan hati ini tidak akan jatuh cinta pada lain2 perusahawanan& perusahaan.ia satu dalam sejuta.
Berbuat baik pada ibubapa itu anjuran Quran,
Dan berniaga itu sunnah Nabi junjungan.
Dan ini perjalanan jauh berliku untuk aku,
Semoga inilah hasrat sebenarnya kita berniaga.
Si anak berbaju biru itu bakal mengikuti jejak taqwa berbakti seperti ayahnya.in sya Allah

Kunci syurga kita~Ibu.

االهم اغفرلها ورحمحها وعافها وعغوا عنها.
buat Hajah Halimah binti Esah.
25 Julai 2016.
Ibu Hj Mohd Fadzli Mat Noor.
Founder Al Isra' Associates Sdn Bhd.

Wednesday, July 20, 2016

Kisah Benar...

Klien : Assalamulaikum. Boleh tolong buatkan Income Protection utk aku RM300,000 dan utk zaujah (wife) RM300,000 tak?..

Saya : W'salam.. Boleh.. Kenapa tiba - tiba hang nak buat ni?? 3 tahun aku dok promote .. Tapi hang buat tak layan ja..

Klien : Tiba-tiba aku rasa, aku kena ambil insurans.. Bulan lepas adik aku meninggal. Umur tak jauh beza dengan aku pun.. Beza 2 tahun ja .. Meninggal sebab sakit jantung.. Bila dia meninggal aku yang uruskan semua.. Pengurusan kematian, hal-hal berkaitan dengan hutang, makan minum anak isteri dia dan semua lah yang dia tinggalkan.. Semua nya aku urus..

contoh keratan surat khabar berkaitan dengan plan 10 tahun gaji

Apa yang paling aku TERHARU bab soal HUTANG dan PERBELANJAAN untuk anak isteri.. Isteri arwah tak bekerja.. Sebelum ni semua urusan arwah yang buat.. Tapi bila dia dah tak ada.. Isteri dia langsung tak tahu nak buat apa.. Sekarang ni dia tengah berkira-kira nak jual rumah untuk menampung perbelanjaan sementara dia cari kerja lain.. tu yang terpaksa cover balik dengan jual rumah sekarang.. Buat sementara waktu ni isteri arwah dok dengan mak ayak dia kat kampung..

Bila jadi macam ni baru aku terfikir bagaimana kalau aku yang MATI??? Bagaimana anak dan isteri aku??? Siapa yang nak uruskan semua perbelanjaan mereka?? Siapa nak settlekan hutang-hutang aku ??? Rumah dan tentu la jadi FREE.. tapi yang lain-lain lagi..

Sejak arwah meninggal aku tido tak lena.. Aku rasa KEMATIAN tu dekat sangat…jadi sementara aku boleh buat sesuatu untuk family aku.. lebih baik aku buat keputusan sekarang… AKU TAK MAHU APA YANG MENIMPA PADA FAMILY ARWAH akan terjadi pada FAMILY AKU bila aku dah tak dak nanti…

*bagaimana diri kita ??? adakah kita nak tinggalkan orang-orang yang kita sayang berhadapan dengan situasi begini ???

“UNTUK APA PERLU BERKIRA, SEKIRANYA ANDA MAMPU BUAT YANG TERBAIK UNTUK MEREKA???

-SAM-
Mentor Takaful #1
019-455 2664

Review Polisi


Prudential BSN Takaful Review Polisi

Perjalanan hidup sering berubah,dari sekolah ke universiti,alam pekejaan ke alam perkahwinan,dari bekerja hingga ke persaraan..adakah anda sedar bahawa setiap kehidupan akan ada significant impact terhadap keperluan insurance atau takaful, seperti checkup kesihatan.most of us akan membuat medical check up setahun sekali it might be pemeriksaan tekanan darah/blood test dan juga full bodyexamination.Our financial juga perlukan preventive medicine as a maintenance.sometimes kita tak pernah sedar perubahan berlaku terlalu cepat in ou life.oleh sebab itu kita seharusnya REVIEW our coverage Insurance Bila:




​1.Bila Ada Kenaikan Gaji

2.Bila Kita Sedar Pentingnya Keadaan Kesihatan

3.Bila Ada Kenaikan Pasif income/Komisen/Sewa Rumah ext.

4.Bila Terdapat perubahan Shift income cth our spouse resumed or discontinued work.

5.Bila Kita Membuat Loan/Hutang personal loan /Pinjaman Perumahan/Pinjaman Untuk berniaga/Pinjaman Untuk Pendidikan Anak

6.Bila Berkahwin

7.Bila ada anak dan pertambahan anak.

8.Bila Bercerai

9.Bila kita tinggal bersama ibubapa dan dipertanggungjawab keatas kewangan mereka/aging parents.

10,Bila Kita Bersara

11.Bila Menukar kerja(depends on the risks task)

-SAM-
Mentor Takaful #1
019-455 2664

Tips Mencarum Takaful

Ramai Rakyat Malaysia yang keliru macam mana hendak memilih company yang betul,product yang tepat ,agent yang jujur ,budget yang sesuai dan banyak lagi tanda tanya atau persoalan apabila membeli insurance atau takaful di malaysia

Tips:
1) Company Insurans dan Takaful Yang Betul

Mudah Sangat, bila Kita beli insurans tentulah kita nak cari company yang senang bila process tuntutan dan yang betul,caranya mudah, pergi ke kaunter hospital dan tnya pada kaunter’kalau saya nak beli insurans company apa yang patut saya pilih”,dengan pemilihan company yang betul,dah tentulah company yang akan membayar tuntutan dan company yang kukuh serta stabil dari segi kewangannya.

2) Produk yang Betul

Sekiranya anda memilih product, pilihlah produk atau pelan yang memberikan tempoh perlindungan maksimum, Kenapa?? sebab purata jangka hayat rakyat malaysia adalah 75 ke 80 tahun. Jadi pilihlah tempoh matang yang panjang seperti 80tahun. jika anda memilih tempoh matang hanya 50 tahun atau 55 tahun,anda mungkin menghadapi RISIKO kehilangan wang Simpanan atau Simpanan Persaraan anda jika penyakit menyerang selepas 55 tahun selepas polisi anda tamat..kos-kos rawatan dan pembedahan anda tidak lagi di lindungi oleh company insuran atau pelan tersebut kerana tamat tempoh sebelum sakit.Kami prudential bsn takaful menawarkan pelan yang flexible untuk setiap peringkat umur.

3) Budget yang Betul

Bagi Saya Budget Adalah Sangat Penting untuk membeli pelan atau produk takaful. Biasanya diantara 5%-10% daripada Pendapatan anda. Polisi terbaik bukan ukuran dari harga premium yang tinggi tetapi yang sesuai dengan keperluan dan kemampuan anda..yang lebih penting anda boleh membayar premium dan menggunakan manfaat yang ada di dalam polisi tersebut sekiranya terjadi musibah atau kecemasan.HUBUNGI SAYA UNTUK MAKLUMAT LANJUT,TIADA PAKSAAN DALAM JUAL BELI DALAM PRUDENTIAL BSN TAKAFUL ..tugas saya hanya untuk menerangkan kepada anda dan TUGAS ANDA ADALAH UNTUK MEMBUAT ANALISA DAN MEMBUAT KEPUTUSAN UNTUK DIRI SENDIRI SERTA ORANG YANG DI SAYANGI.

-SAM-
Mentor Takaful #1

1 Million Policy



Amin: Kak, boleh terangkan sedikit pasal polisi 1 juta ni?

Agent : Amin, thanks sebab sudi bertanya. Polisi RM1 JUTA ni bermaksud, jika pemegang polisi meninggal dunia atau hilang upaya kekal akibat kemalangan atau penyakit, maka Takaful akan serahkan cek bernilai RM1,000,000 pada amin sekeluarga. Amin ada 1 juta dalam akaun sekarang ?

Amin : takde lagi.

Agent : Akak pun takde. Nak kumpul 1 juta dalam akaun, kita kena simpan dalam tabung haji RM1000 sebulan selama 30 tahun. Kalau panjang umur Alhamdulillah. Tapi mati kan bila bila masa jer. So polisi RM1 JUTA ni adalah back up kita jika "dipanggil awal".

Amin : betul tu. Mahal tak kak, bayaran bulanan?

Agent : untuk umur dan pekerjaan amin, contribution tak sampai RM400 sebulan. Cuba tanya wife amin, dia setuju tak amin tinggalkan 1 juta?

Wife Amin : saya ok jer. (Tersenyum)

Nota umur dan pekerjaan: Umur 27-39 , pekerjaan risiko kelas 1 (Terlibat dalam perkerjaan profesional, pentadbiran, pengurusan dan pekerjaan tidak manual.)

-SAM-
Mentor Takaful #1

Tuesday, July 19, 2016

TIPS PENGURUSAN KEWANGAN

TIPS KEWANGAN

~~~~~~~~~~~~~~~
.
Sebelum sibuk nak bayar hutang bank atau hutang orang , bayar diri sendiri dulu (buat simpanan) untuk tabung kecemasan , paling minima bersamaan dengan 1 bulan gaji , dah ada wang ini , barulah mula bayar hutang , kalau tertunggak bayar lebih sikit , lama-lama boleh kejar.
.
Kenapa tabung kecemasan (sakit pening , kereta rosak dll) penting ? supaya kita tak tambah hutang baru kalau ada kecemasan. Beli tudung , tukar handbag , modified kereta , bagi pinjam duit kat orang , balik kampung dan sebagainya bukan kecemasan) , jangan ngada-ngada nak guna wang tabung kecemasan.
.
Ada yang meninggal dan kenduri kendara kat kampung bukan kecemasan , kalau ada yang meninggal atau ada yang kahwin , mereka tetap dah meninggal atau kahwin biarpun korang tiada disitu. Jangan sebabkan hal macam itu , poket korang meninggal pulak nanti.
.
begitu juga kalau mak ayah nak buat kenduri kat kampung, tong/tong dengan adik beradik , boleh pilih tarikh lain kalau semua tengah senak, jangan cuba jadi hero.Tolong jangan jadi lurus pembaris apabila membaca nukilan ini , Abam cuma bagi contoh jer , guna la akal untuk menentukan mana satu hal atau perkara kecemasan.
.
Teruskan menyimpan biarpun sudah ada tabung kecemasan , simpan / tabung kecemasan sehingga bersamaan dengan 6 bulan pendapatan barulah mulakan langkah untuk melabur pula selepas itu. Kajia semula kedudukan kewangan anda setiap 6 bulan. Ada paham ?

Shahrul Afzam Mohamad
Mentor Takaful #1
019-455 2664

Sebelum Tidur...

CUBA TANYA ISTERI SEBELUM TIDO NANTI
kalau one day saya dah takde, datang ejen takaful bawak cek RM500,000 untuk awak dan anak anak, awak akan terima tak cek tu?
jika jawapannya "mestila", "takkanlah nak tolak", "kalau dah hak kita, ambillah"..itu petanda suami kene kena ambil satu pelan takaful.


CUBA TANYA SUAMI SEBELUM TIDO NANTI
kalau one day saya dah saya pergi dulu, datang ejen takaful bawak cek RM500,000 untuk awak dan anak anak, awak akan terima tak cek tu?
jika jawapannya "mestila", "takkanlah nak tolak", "kalau dah hak kita, ambillah"..itu petanda isteri kene kena ambil satu pelan takaful.

Pesan kat dia, duit tu bukan untuk HANTARAN KAWIN DIA DENGAN PEREMPUAN LAIN.


-SAM-
Islamic Financial Planner
019-4552664