FOLLOWERS

Saturday, May 13, 2017

PruBSN Warisan: Plan Hibah Terbaik Untuk Keluarga

Assalamualaikum.

Salah satu daripada matlamat dalam hidup adalah untuk memastikan mereka yang tersayang dijaga walaupun setelah ketiadaan anda. Anda akan berasa lebih tenang dengan harapan bahawa mereka akan menjalani kehidupan yang lebih baik kerana anda mampu memberikan mereka keselesaan yang terbaik.



Namun kadangkala hidup ini tidak mudah, dan perjalanan anda dalam membina legasi terkandas disebabkan pelbagai tanggungjawab dalam kehidupan. Anda terpaksa mengutamakan hal-hal semasa yang mungkin menghalang simpanan dan pelaburan anda untuk masa hadapan.

PruBSN Warisan direka khas bagi memenuhi keperluan anda untuk meninggalkan warisan buat orang yang tersayang dalam bentuk hibah sekiranya perkara yang tidak diingini menimpa anda. Ianya satu pelan takaful berkaitan pelaburan yang memberikan perlindungan yang tinggi. Dengan PruBSN Warisan, anda dan orang yang anda sayangi dilindungi daripada hidup yang tidak terjamin supaya warisan anda akan terbina dengan teguh.


Sara Hidup Keluarga
Dengan jumlah perlindungan minimum sebanyak RM250,000, kesejahteraan orang yang anda sayangi pastinya dilindungi sekiranya perkara yang tidak diduga berlaku.

Hibah
Lindungi masa depan mereka yang tersayang dengan menamakan mereka sebagai penama. Mereka akan menerima jumlah perlindungan tanpa prosedur pusaka yang rumit. Dengan warisan yang ditinggalkan, hutang anda juga boleh diselesaikan untuk meringankan beban yang mereka tanggung.

Had Tanpa Pemeriksaan Perubatan Yang Tinggi
Dapatkan perlindungan setinggi RM1,500,000 dan nikmati proses aplikasi mudah tanpa pemeriksaan kesihatan. Bergantung kepada umur dan tahap kesihatan orang yang dilindungi.


CIRI-CIRI PRODUK
Perlindungan Yang Penting
Manfaat-manfaat ini dicipta untuk memberi perlindungan kepada anda dan keluarga dengan jumlah perlindungan yang tinggi berdasarkan sumbangan yang berpatutan.




MANFAAT TAMBAHAN

Perlindungan Mengikut Keperluan Anda

Sesuaikan perlindungan dengan keperluan gaya hidup anda dengan rider tambahan PruBSN Warisan.


Untuk maklumat dan penerangan lebih lanjut, sila hubungi saya untuk temujanji anda.

www.wasap.my/60194552664
www.wasap.my/60194552664
www.wasap.my/60194552664


-SAM-
PruBSN Takaful Consultant

Penambahan Panel Hospital

Assalamualaikum.

BERITA BAIK UNTUK PEMEGANG SIJIL PRUBSN TAKAFUL

Alhamdulillah , mulai 24 April 2017 akan bertambah sebanyak 3 buah hospital yang akan menjadi panel kepada PRUBSN TAKAFUL iaitu ;

1) SALAM SPECIALIST HOSPITAL KUALA TERENGGANU

2) KPJ PASIR GUDANG SPECIALIST HOSPITAL

3) KPJ BANDAR MAHARANI SPECIALIST HOSPITAL

PruBSN merupakan syarikat takaful & insurans yang pertama menjadi panel kepada hospital tersebut.

Diharapkan agar dgn pertambahan ini dapat memudahkan lagi urusan semua.

Sekalung TAHNIAH diucapkan kepada semua pemegang sijil PruBSN Takaful.

-SAM-
#mentortakaful

PruBSN Warisan: Plan Hibah Terbaik Untuk Keluarga

PruBSN WARISAN

Dibuat khusus bagi memenuhi keperluan anda untuk meninggalkan warisan buat orang yang tersayang dalam bentuk hibah (hadiah) sekiranya perkara yang tidak diingini menimpa anda.

Maklumat Produk


Jika ketua kaluarga tiada, mampukah tanggungan  meneruskan kehidupan? bersiap sedia sebelum ianya terlambat.

Hubungi saya segera untuk penerangan lebih lanjut.
Shahrul Afzam Mohamad
0194552664
#mentortakaful

Monday, September 12, 2016

5 Faktor Untuk Syarikat Kecil Terus Berjaya

APAKAH FAKTOR PALING PENTING SESEBUAH SYARIKAT YANG BARU BERTATIH UNTUK BERJAYA?

Menurut kajian Bill Gross, pengasas Idealab,
Beliau telah mengkaji lebih 100 buah syarikat di seluruh dunia.
Banyak yang berjaya
Tidak kurang juga yang gagal.

Tapi apakah yang membuatkan sesebuah syarikat itu berjaya terbang tinggi dengan jayanya dan ada pula yang gagal jatuh terduduk dengan sakitnya?

Terdapat 5 faktor menurut beliau.
Namun antara kelima lima tersebut, yang manakah lebih penting?

Yang menentukan jatuh bangun sesebuah syarikat,
Terbang setinggi helang mahupun hanya guling guling seperti beruang ialah,

Pertama: Adakah IDEA yang paling penting?

Dulu kami sangat merasakan idea adalah segala-galanya.
Gagal atau berjayanya sesebuah syarikat tersebut bergantung kepada ideanya.

Saat "Aha" adalah paling penting bagi seorang perniaga!

Bagaimana idea itu mampu menyelesaikan masalah orang lain?
Lalu kita membuat wang hasil penyelesaian permasalahan tersebut?

Tapi makin lama kami mengkaji,
Kami melihat ada faktor yang lebih penting daripada IDEA, iaitu

KEDUA: PASUKAN

Kami menyedari idea hanya tinggal idea jika ia tidak dimanifestasikan ke dalam bentuk perbuatan.

Ada idea bagus, tapi tiada orang yang bertindak atau membuatnya.
Hasilnya tiada apa hasil yang muncul.

Ada idea yang biasa-biasa sahaja,
Tapi jika dibuat dengan baik dan cantik
Ianya lebih baik daripada ada idea baik tapi tidak terbuat.

Bagaimana plan dirancang dan dilaksanakan, diadaptasikan dalam realiti semasa
adalah lebih MAHA PENTING daripada idea itu sendiri?

"Setiap orang ada plan, sebelum mereka ditumbuk di muka"
-Mike Tyson-

Itulah realiti dalam bisnes.
Kita merancang untuk buat itu dan ini.
Rancang sale berapa bulan ini.

Tapi ianya tidak menjadi seperti yang didakwa.
Diuji pelbagai cabaran dan dugaan.

Jika dalam tinju, penumbuk ialah ujian.
Dalam bisnes,
Pelanggan ialah ujian.

Kekuatan pasukan yang baik ialah kebolehan menahan tumbukan-tumbukan ini daripada pelanggan.

Itulah pasukan yang baik!

Oleh itu saya mula memikirkan TEAM dimana kita ada faktor yang paling penting.

Tapi kami terus mengkaji.

Lalu kami melihat satu faktor lagi,

KETIGA: BUSINESS MODEL

Adakah syarikat ada visi yang jelas untuk cipta keuntungan yang banyak dan konsisten?

IDEA atau TEAM masih belum menjamin keuntungan jika semua pengurusan syarikat berterabur dan tidak teratur.

Faktor seterusnya,

KEEMPAT: DANA

Kebanyakan syarikat yang besar menerima dana yang besar.
Barangkali inilah faktor penting untuk berjaya.

Apa yang dirisau dengan kerugian jika kita sudah ada dana yang besar bukan?

Semua kegagalan atau kerugian masih dalam peringkat tolerant kerana ada dana yang besar untuk teruskan perniagaan.

Namun setelah dilihat semua faktor ini,
Ada satu faktor yang paling penting sekali,

Iaitu

MASA / TIMING

Tahukah anda?
Ada model bisnes yang sama seperti Youtube sudah ada sebelumnya?
Nama syarikat tersebut ialah Z.com

Apa yang membezakan kedua-dua ini ialah MASA.

Z. com dilancarkan pada tahun 1999-2000.
Rakyat Amerika masih belum ada akses internet yang banyak.
Sangat susah untuk dapatkan internet pada waktu tersebut.
Akhirnya Z.com ditutup pada tahun 2003.

2 tahun kemudian
Muncul Youtube
Pada waktu itu, akses kepada internet di US sudah melebihi 50%
Lihat You tube sekarang di mana? 😀

Uber juga begitu.
Uber muncul pada waktu yang sangat tepat
Di saat pemandu ingin mencari duit lebih,
Mereka muncul untuk mengatur pemandu-pemandu dalam satu sistem..

MASA ialah paling penting dalam berjaya atau gagal sesebuah bisnes.

- Adakah dunia boleh menerima bisnes anda?

- Ataupun produk anda agak terkehadapan menyebabkan anda perlu memberikan proses pembelajaran terlebih dahulu?

- Ataupun produk sudah ada begitu ramai persaing di pasaran?

Inilah faktor lebih penting

Its a TIMING!

Jika sudah ada idea, pasukan, business model, dana,

Make extra homework to when to launch your business.

Ingat
MASA ialah segala galanya!

Identify the DEMAND, and SOLVE it

If there no demand, create it!

Saturday, August 13, 2016

Panduan mendidik anak

1— Jika melihat anakmu menangis, jangan buang waktu untuk mendiamkannya. Cuba tunjuk burung atau awan di atas langit agar dia melihatnya, dia akan terdiam. Kerana psikologi manusia saat menangis, adalah menunduk.

2— Jika ingin anak-anakmu berhenti bermain, jangan berkata: "Dah, sudah main, stop sekarang!". Tapi katakan kepada mereka: "Main 5 minit lagi yaaa". Kemudian ingatkankembali:"Dua minit lagi yaaa". Kemudian barulah katakan:"Dah, waktu main sudah habis". Mereka akan berhenti bermain.

3— Jika anak-anak sedang bertelingkah atau menyebabkan keadaan riuh di sesuatu tempat, dan engkau ingin mengalih perhatian mereka, maka katakanlah: "siapa yang mau mendengar cerita ibu? angkat tangan..". Salah seorang akan mengangkat tangan, kemudian disusul dengan anak-anak yang lain, dan semuanya akan diam.

4— Katakan kepada anak-anak sewaktu mahu tidur:"tidur sayang.. besok pagi kan kita sholat subuh", maka perhatian mereka akan selalu ke akhirat. Jangan berkata: "Jom tidur, besok kan sekolah", akhirnya mereka tidak sholat subuh kerana perhatiannya adalah dunia.

5— Nikmati masa kecil anak-anakmu, kerana waktu akan berlalu sangat cepat. Kenakalan dan kekanak-kanakanmereka tidak akan lama, ia akan menjadi kenangan. Bermainlah bersama mereka, tertawalah bersama mereka, berguraulah bersama mereka.

6— Tinggalkan HP seketika, dan matikan juga TV. Jika ada teman yang menelefon urusan tak penting, katakan:"Maaf, saya sedang sibuk dengan anak-anak". Semua ini tidak menyebabkan jatuhnya wibawamu, atau hilangnya keperibadianmu.Orang yang bijaksana tahu bagaimana caramenyeimbangkan segala sesuatu dan menguasai pendidikan anak.

Selain itu, jangan lupa berdoa dan bermohon kepada Allah. Dengarkan doa kita didepan anak-anak supaya mereka tahu betapa pentingnya mereka pada kita.

Thursday, August 4, 2016

Pampasan kematian selesai!

Ingat lagi kes arwah M. Ezzaq yang meninggal dunia ketika travel di Indonesia?
.
Alhamdulillah, hari ini terima cek pampasan kematian klien, sebagai agen takaful saya rasa bahagia & terharu bila dapat membantu klien selesaikan claim bernilai RM94,065.93 untuk ditinggalkan kepada ibubapa tersayang.
.
Arwah klien berumur 23 tahun & baru mencarum selama setahun 6 bulan di PruBSN Takaful. Al-fatihah untuk arwah M.Ezzaq, semoga rohnya dicucuri rahmat.
.
'MATI ITU PASTI' tidak kenal umur, pangkat ataupun darjat.
.
Kredit: Afina Mohamed

Saturday, July 30, 2016

Dunia suatu PERJALANAN. Akhirat suatu DESTINASI

Bulan ini Allah jemput ramai orang orang baik menuju ke syurga. Paling bererti pengajarannya ialah walau menggunung impian kita impi boleh terhenti dengan salah satu sahaja asbab kematian.

Dan mati itu tidak menunggu sakit @ tuanya usia kita. Biar tawar sikit hati ini pada dunia.
Apabila saya menyertai industri ini, saya tahu akan banyak masa saya isikan berbicara soal ujian Allah (kematian/ kesihatan/ kemalangan).

Semoga apabila selesai sahaja tanggungjawab kita dengan Allah dan manusia, kita dijemput menghadapNya dalam keadaan terbaik dan mulia.

Aaminnn..yaaa rabbal aalaminn..

Wednesday, July 27, 2016

Kisah seorang anak kepada seorang ibu

Menyaksikan' kisah bagaimana seorang anak melakukan yang terbaik sedari hayat - kemuncak saat ibunya mengadu sakit,
Sehingga saat2 terakhir diajari syahadah itu ,dimandikan,disembahyangkan oleh beliau sendiri,
Diusung jenazahnya, dikebumikan.
Ini benar2 merapuhkan hati.
Inilah hari dimana aku merasakan antara sembahyang jenazah yang paling sedih seumur 25 tahun aku hidup ini.
Manakan tidak,cukup mengerti rutinnya pulang seminggu 2,3 kali dari Kuala Lumpur untuk berbakti kepada ibunya di Kelantan.
Hanya mengatakan 'Ya' pada semua permintaan ibunya, kecil besar susah senang,ditunaikan tanpa soal.
Ibu-yang kondisinya memerlukan rawatan yang beratus2 bahkan beribu ribu ringgit, dia belanjakan tanpa sedikitpun rasa susahati.
Dia berikan terbaik untuk adik beradiknya ,terutama adik bongsu yang banyak mengambil berat makan pakai ibu tersayang di Kg.Kereta dibeli/ duit belanja diberi untuk si adik hanya untuk pastikan tiada kesedihan di wajah insan bernama ibu.sementelah si bongsu ini, paling disayangi si-ibu..

Terngiang2 Falsafah berniaga beliau:
" Berniaga ini untuk beri manfaat pada orang lain sebab itu alang2 berniaga biar berjaya (kaya hati /harta)"

Menunggu pula di liang lahad ibu untuk menyambut sekujur tubuh mulia ini sambil airmata tidak tertahan mengalir laju.
Merah padam wajah itu tanda kesedihan yang amat,
Inilah akhlak seorang mentor aku yang menyebabkan hati ini tidak akan jatuh cinta pada lain2 perusahawanan& perusahaan.ia satu dalam sejuta.
Berbuat baik pada ibubapa itu anjuran Quran,
Dan berniaga itu sunnah Nabi junjungan.
Dan ini perjalanan jauh berliku untuk aku,
Semoga inilah hasrat sebenarnya kita berniaga.
Si anak berbaju biru itu bakal mengikuti jejak taqwa berbakti seperti ayahnya.in sya Allah

Kunci syurga kita~Ibu.

االهم اغفرلها ورحمحها وعافها وعغوا عنها.
buat Hajah Halimah binti Esah.
25 Julai 2016.
Ibu Hj Mohd Fadzli Mat Noor.
Founder Al Isra' Associates Sdn Bhd.

Wednesday, July 20, 2016

MENGINGATKAN SAKIT DAN MATI

Setiap kali berjumpa kawan-kawan pasti ramai yang tidak senang dengan Agent Insurans kan ???

"Kau orang ni tak de lain asyik cakap bab MATI ja.. Tak pun cerita bab SAKIT... Bosan la aku.."

Sebenarnya agent Insurans lah satu-satu nya orang yang sentiasa mengingatkan kita ke arah KEMATIAN.. Kalau tak percaya cuba buka facebook atau bersembang ngn agent insurans boleh katakan semua nya bercerita bab mati dan sakit..

Ada tiga golongan manusia, iaitu:
1. Yang lupa mati
2. Yang takut mati
3. Yang ingat mati

Kita golongan yang mana ???? Ramai yang lupa mati kan... Jadi tugas agent mengingatkan mati..

Dalam Islam mengingati mati adalah sifat yang terpuji..

Ada seorang kaum Ansar berjumpa dengan nabi lalu bertanya siapakah orang yang TERPUJI??? Maka nabi S.A.W menjawab.. Orang yang paling banyak mengingati mati...

Jadi kawan-kawan semua selagi mana kita buat benda yang BAIK teruskan perjuangan.. Inshaallah semoga kita semua berjaya di dunia dan akhirat..

*kita buat benda baik pun orang akan cakap bukan-bukan.. Buat benda tak baik lagi orang akan cakap bukan-bukan.. JADI... Pedulikan je apa orang cakap..

credit to UD

-SAM-
Mentor Takaful #1
019-455 2664

Kisah Benar...

Klien : Assalamulaikum. Boleh tolong buatkan Income Protection utk aku RM300,000 dan utk zaujah (wife) RM300,000 tak?..

Saya : W'salam.. Boleh.. Kenapa tiba - tiba hang nak buat ni?? 3 tahun aku dok promote .. Tapi hang buat tak layan ja..

Klien : Tiba-tiba aku rasa, aku kena ambil insurans.. Bulan lepas adik aku meninggal. Umur tak jauh beza dengan aku pun.. Beza 2 tahun ja .. Meninggal sebab sakit jantung.. Bila dia meninggal aku yang uruskan semua.. Pengurusan kematian, hal-hal berkaitan dengan hutang, makan minum anak isteri dia dan semua lah yang dia tinggalkan.. Semua nya aku urus..

contoh keratan surat khabar berkaitan dengan plan 10 tahun gaji

Apa yang paling aku TERHARU bab soal HUTANG dan PERBELANJAAN untuk anak isteri.. Isteri arwah tak bekerja.. Sebelum ni semua urusan arwah yang buat.. Tapi bila dia dah tak ada.. Isteri dia langsung tak tahu nak buat apa.. Sekarang ni dia tengah berkira-kira nak jual rumah untuk menampung perbelanjaan sementara dia cari kerja lain.. tu yang terpaksa cover balik dengan jual rumah sekarang.. Buat sementara waktu ni isteri arwah dok dengan mak ayak dia kat kampung..

Bila jadi macam ni baru aku terfikir bagaimana kalau aku yang MATI??? Bagaimana anak dan isteri aku??? Siapa yang nak uruskan semua perbelanjaan mereka?? Siapa nak settlekan hutang-hutang aku ??? Rumah dan tentu la jadi FREE.. tapi yang lain-lain lagi..

Sejak arwah meninggal aku tido tak lena.. Aku rasa KEMATIAN tu dekat sangat…jadi sementara aku boleh buat sesuatu untuk family aku.. lebih baik aku buat keputusan sekarang… AKU TAK MAHU APA YANG MENIMPA PADA FAMILY ARWAH akan terjadi pada FAMILY AKU bila aku dah tak dak nanti…

*bagaimana diri kita ??? adakah kita nak tinggalkan orang-orang yang kita sayang berhadapan dengan situasi begini ???

“UNTUK APA PERLU BERKIRA, SEKIRANYA ANDA MAMPU BUAT YANG TERBAIK UNTUK MEREKA???

-SAM-
Mentor Takaful #1
019-455 2664