FOLLOWERS

Tuesday, July 8, 2014

Kelebihan bersahur

"Perbezaan antara puasa orang Islam dan puasa ahli kitab ialah makan sahur."
(HR al-Tirmizi)

Nabi saw. bersabda, "Bersahurlah kamu semua kerana sesungguhnya pada waktu makan sahur itu terdapat keberkatan."
(HR Bukhari) 

"Bersahur itu adalah makan yang berkat. Maka jangan kalian meninggalkannya walaupun salah seorang daripada kalian hanya meneguk seteguk air. Maka sesungguhnya Allah Ta’ala dan malaikatNya berselawat ke atas orang-orang yang bersahur."
(HR. Imam Ahmad)

"Sebaik-baik makanan sahur bagi orang mukmin adalah kurma."
(HR. Abu Daud, Ibn Hibban dan al-Baihaqi)

Wallahualam.

Saturday, January 25, 2014

Hey!

Assalamualaikum..

Apa khabar? diharapkan sihat selalu dan sentiasa dibawah lembayung kerahmatan daripada Allah swt. Agak lama jugak la jari aku tak menari2 untuk mengukir sedikit coretan di ruang TTB ni. Almaklum la, gaya hidup sedikit berubah berbanding dulu. Kalau dulu, duduk di pejabat, mengadap email, phone, skype dengan supplier, kadang2 otak pun boleh jadi tepu. Tapi sekarang, aku lebih banyak merantau, tak pun dalam bahasa omputihnye TRAVELlaahh sangat!

Semua ni gara2 tindakan berani aku menghantar surat resign pada Mei 2013 hari tu. Hehehe. Then, bertukar kerjaya kepada bidang perniagaan, iaitu takaful. seriously, at the early stage, I am zero in this business. Nothing. Dok tahu mende. Blank n Blur. Lama kelamaan, Alhamdulillah sedikit demi sedikit aku belajar ilmu untuk berdakwah dalam menyebarkan kepentingan menyediakan perlindungan takaful untuk rakyat jelata di Malaysia ni. Padahal bukan susah pn..=) Kalau kerajaan mewajibkan setiap orang memiliki Medical Card, macam negara2 maju, tak perlu la aku ajar. Semestinya smua orang datang utk ambil plan coverage.(macam insurans kereta)

Sehingga sekarang, aku dah 6 bulan di dalam industri ni. Alhamdulillah, lepas 5 bulan, income pn dah melebihi gaji sebagai engineer yg aku tinggalkan dulu dan akan meningkat setiap bulan. woww, increment setiap bulan tuuu. Thats why la aku disini. Hehehehe. Untuk pengetahuan, kini aku bernaung dibawah agensi bumiputera yang terbaik di Malaysia, Al-Isra Associates di PJ. HQ di PJ, dan 23 cawangan diseluruh Malaysia.

Dikesempatan ni jugak, aku nk terima kasih kepada rakan2/client/keluarga/warga Al-Isra dan Prudential Bsn Takaful kerana memberi peluang utk aku dalam bisnes ni. Insyaallah, kawan2 skolah/universiti pn dalam proses untuk turut menyertai kitorg dalam keluarga Al-Isra. Moga dipermudahkan.

*Bergaul dengan orang yang positif, otomatik anda akan jadi positif.

#Layan lagu Kalau Aku Kaya by Altimet ft Awi Rafael;
Aku gajikan driver
Nama dia Schumacher
Dia panggil aku sir
Aku panggil dia der
Der, tolong hantar mak aku pegi pasar
Belikan nasi lemak
Boss engkau dah lapar