FOLLOWERS

Thursday, May 26, 2016

New Medical Plan, New Coverage

🔴TAKAFUL HEALTH ENRICH PLUS
---------------------------------------------------------

UNTUK Makluman semua, Bermula 01 Jun 2016 Semua Pelan medikal yang lama akan dimansuhkan dan akan digantikan Pelan baru iaitu Takaful Health Enrich Plus.

PENGGANTIAN ini disebabkan tuntutan perubatan semasa dan bagi memantapkan lagi pelan perubatan dibawah Prudential BSN Takaful Bhd.

KENAIKAN Premium juga meningkat selaras dengan kenaikan Had Tahunan Kos Rawatan Setahun dan Seumur Hidup.

Sebagai Contoh:
⭕THE VITAL PLAN (LAMA)
RM30,000 - Kos Rawatan Tahunan
RM300,000 - Seumur Hidup (shgga usia 70)

👉RM90 (min) - NEWBABY
*Ko Takaful

⭕THE VITAL PLAN (BARU)
RM100,000 - Kos Rawatan Tahunan
RM1,00,000 - Seumur Hidup (shgga usia 70)

👉RM130 (min) - NEWBABY
*Smartsaver300
👉RM160 (min) - NEWBABY
*FullCoverage

SEBAGAI contoh :
⭕THE SELECT PLAN (LAMA)
RM60,000 - Kos Rawatan Tahunan
RM600,000 - Seumur Hidup (shgga usia 70)

👉RM100 (min) - NEWBABY
*Full Coverage

⭕THE SELECT PLAN (BARU)
RM150,000 - Kos Rawatan Tahunan
RM1,500,000 - Seumur Hidup (shgga usia 70)

👉RM160 (min) - NEWBABY
*Smartsaver300
👉RM230 (min) - NEWBABY
*FullCoverage

#QUOTATION diatas adalah berdasarkan anak usia 1 tahun dan ibunya 33 tahun kelas 1 dan tiada Contributor & Parent Contributor.

JUSTERU, jika anda ada kawan2 atau sedara mara yg sedang dalam perancangan utk mengambil pelan perubatan..bolehlah hubungi saya sebelum pelan lama dimansuhkan.

*Jika anda ingin melihat quotation utk plan baru boleh hubungi saya...TQ

Terima Kasih..

Monday, May 16, 2016

Selamat Hari Guru

*Kisah kentut ketika mesyuarat guru.*

Tiba2, terdengar bunyi *"phooooott"* disusuli aroma yang kurang enak. Lalu masing2 memberikan komen:

Guru Maths: Hmmm ... Sesuatu yang tidak boleh didarab namun baunya boleh dibahagi2.

Guru Muzik: Wahh ... Bunyi nadanya terletak pada chord c major.

Guru Fizik: Itu lah sebenarnya inner power, tenaga yg digunakan sedikit sahaja, namun hasilnya luar biasa.

Guru Biologi: Begitulah cara makhluk hidup
meneruskan kehidupannya.

Guru Agama: Ini la antara penyebab batalnya wuduk.

Guru Geografi: Kedudukannya mengikut arah mata
angin.

Guru Kaunseling: Perilaku ini tak selari dengan perilaku manusia yang bertamadun.

Guru Sastera: Perkataannya boleh diuntai atau ditulis, namun aromanya nan satu manakan dapat diungkapkan dengan kata2.

Guru Bahasa: Bau dan bunyinya ibarat subjek melengkapi predikat yang membentuk ayat penyata tetapi lebih menjadi ayat tanya.

Guru Sejarah: Antara penyebab berlakunya
perang mulut.

*Pengetua* : *Sememangnya saya yang kentut. Besar sgt ke masalahnya?*

😂😂😂😂😂😂😂
Untuk sekalian.
Senyum buat sahabat terutama guru dlm group ini
*"Selamat Hari Guru buat saing2 dlm Profession Perguruan baik di SK...Smk... Ipta \ipts.... Skoloh sendirian berhad...."*

Monday, May 9, 2016

Peluang Perniagaan Bumiputera

Assalamualaikum.. selamat pagi pada semua.. disini saya ingin menjemput kawan2 yg nak tambah income or adik2 yg masih mencari pekerjaan ke:-

BUILD YOUR BUSINESS SEMINAR
___________________________

  • Nak business tapi tak tahu nak buat apa?
  • Nak business tapi takde modal besar?
  • Dah pernah business, tapi gagal sbb takde sistem?
  • Suka business, tapi takde mentor?
  • Suka business, tapi tak tahu nak mula?
  • Nak mula business, tapi tak tahu nak rujuk siapa?
Kalau anda adalah di antara golongan di atas, boleh hubungi saya utk book seat anda di Build Your Business Seminar..!!
Kami akan kongsikan ilmu bagaimana bermulanya kerjaya kami sebagai perunding takaful yang boleh menjana income sehingga 5-6 angka setiap bulan..!

Limited seat ya.
Free registration
Makanan disediakan
Hadiah untuk mereka yang bertuah
Hubungi;
Shahrul Afzam Mohamad
0194552664

Sunday, May 8, 2016

16 Pekerjaan Gaji Tinggi Di Malaysia Tanpa Perlukan Ijazah





Di Malaysia, untuk bekerja di mana-mana agensi swasta atau kerajaan, perlu diingat bahawa kelulusan minima yang perlu ada ialah SPM (Sijil Pelajaran Malaysia). Bukan itu sahaja tetapi pelajar juga harus aktif dalam ko-kurikulum dan mendapat komen positif dalam sijil berhenti sekolah.

Ini adalah penting, walaupun seseorang itu tidak berminat, berkemampuan atau layak untuk melanjutkan pelajaran ke menara gading, perkara yang disebutkan tadi mestilah ada untuk rujukan bakal majikan. Ini perlu difahami dan senario ini mungkin berbeza dengan negara-negara lain

Berikut adalah 16 kerjaya yang yang boleh memberi pulangan yang lumayan kepada yang berminat, walaupun anda tidak mempunyai ijazah dari universiti.

Juruterbang bertauliah boleh sampai ke ratusan ribu ringgit.


1. Juruterbang

Kerjaya ini memerlukan modal yang besar kerana kursus yang ditawarkan sebelum anda menjadi seorang juruterbang bertauliah boleh sampai ke ratusan ribu ringgit. Walaubagaimana pun, gaji yang bakal anda terima juga amat lumayan sekali. Terdapat beberapa akademi yang menyediakan kursus Commercial Pilot Licence, seperti Malaysian Flying Academy yang terletak di Melaka.


2. Penasihat Kewangan

Juga dikenali sebagai ‘wealth advisor’ merupakan individu yang mengurus dan memberi khidmat nasihat terhadap pelaburan kewangan anda, sebagai contoh dalam unit amanah. Semua bank dan institusi kewangan ada menawarkan banyak pilihan kepada pengguna untuk melaburkan wang mereka.


3. Agen Insuran

Cara untuk menjadi ejen insuran ialah pemohon perlu lulus ujian berkaitan. Antara syarikat yang diluluskan oleh Bank Negara Malaysia dan popular di Malaysia adalah Takaful Ikhlas Sdn Bhd, Prudential BSN Takaful Berhad, Etiqa Takaful Berhad dan lain-lain. Terbukti telah ramai yang berjaya malah menjadi jutawan selepas menceburi bidang ini.


4. Agen Hartanah

Menjadi ejen hartanah atau property agent juga boleh mendatangkan pulangan dan kepuasan yang besar kepada sesiapa yang berminat. Baca di sini berkaitan pensijilan yang diperlukan untuk menjadi ejen hartanah profesional. Broker Rumah, Broker Tanah, ini adalah istilah lain yang biasa kita dengar. Mereka ini telah berjaya mengaut keuntungan yang amat lumayan hasil daripada ‘mark-up’ harga hartanah yang dijual. Ada yang menjangkau angka RM50,000 untung atas angin selepas satu jualan yang telah dihasilkan. Senarai maklumat atau ebook berkaitan hartanah di Malaysia boleh baca di sini

Bagi mereka yang berminat untuk bekerja di dalam bidang ‘oil and gas’ seperti di Petronas, MMHE, Schlumberger, Talisman Energy, untuk menjadi tenaga kerja pakar dan berkelayakan, anda perlu menduduki sijil-sijil profesional yang ditawarkan oleh CSWIP dan Jabatan Pembangunan Kemahiran (SkillsMalaysia)

Rig Operator / Operator pelantar minyak di antara kerjaya yang menjanjikan pendapatan tinggi.

Kebaikan sijil yang dikeluarkan CSWIP ialah ia diiktiraf diperingkat antarabangsa dan bukan sahaja di Malaysia. Antara sijil, dan seterusnya kerjaya yang anda boleh ceburi ialah;


5. Welding Inspector

6. Welding QC Co-ordinator

7. Plant Inspector

8. Offshore Inspection

9. Non-destructive Testing

10. Plastics Welders

11. Welder (ini juga terdapat pelbagai-bagai pengkhususan)

Satu lagi badan yang banyak menawarkan sijil-sijil profesional ialah NIOSH atau National Institute Of Safety and Health (Malaysia).


12. Safety & Health Officer

Bidang tugas ialah untuk memastikan keselamatan dan kesihatan pekerja di sesuatu premis pekerjaan / organisasi itu mengikut standard NIOSH DOSH. (Jangan lupa, gaji besar tetapi tanggungjawab juga besar)


13. Rig Operator / Operator pelantar minyak

Pekerja am yang membantu kerja-kerja di atas pelantar minyak. Kebanyakkan latihan diperolehi dari masa ke semasa semasa menjalankan tugas.

Kepada calon yang mempunyai kebolehan dalam bidang elektrikal, mereka bolehlah mengambil kursus berikut di Institut Latihan Perindustrian (ILP) yang berdekatan.


14. Wireman

Untuk melaksanakan pemasangan elektrik dan pengujian di tapak. Wireman ini juga mempunyai pelbagai peringkat membolehkan mereka mengendalikan litar satu fasa atau tiga fasa untuk kawasan kediaman atau komersil.


15. Chargeman

Mengendalikan sistem elektrikal Voltan Melebihi Voltan Rendah ( Tanpa Talian Aerial dan Stesen Janakuasa Voltan Melebihi Voltan Rendah)


16. RoHS officer

RoHS atau Restriction of Hazardous Substances Directive adalah satu arahan untuk menyekat penggunaan daripada bahan-bahan berbahaya tertentu dalam peralatan elektrik dan elektronik. Di Malaysia, banyak syarikat pembuatan antarabangsa memerlukan pegawai RoHS untuk memeriksa dan mengesahkan barangan mereka memenuhi standard RoHS.

Terdapat banyak agensi yang menyediakan kursus pensijilan kepada mereka yang berminat untuk menjadi pegawai RoHS

Berikut adalah serba sedikit kerjaya yang terdapat di Malaysia yang tidak memerlukan ijazah universiti.

Kepada pelajar yang mempunyai keputusan SPM yang tidak begitu cemerlang, jangan takut. Banyak jenis pekerjaan yang boleh anda ceburi. Apa yang anda perlu ada ialah usaha dan semangat yang tinggi untuk berjaya.

Jadi, yang mana satu kerjaya pilihan anda?

Top 16 pekerjaan yang menjanjikan pendapatan tinggi

Di Malaysia, untuk bekerja di mana-mana agensi swasta atau kerajaan, perlu diingat bahawa kelulusan minima yang perlu ada ialah SPM (Sijil Pelajaran Malaysia). Bukan itu sahaja tetapi pelajar juga harus aktif dalam ko-kurikulum dan mendapat komen positif dalam sijil berhenti sekolah.
Ini adalah penting, walaupun seseorang itu tidak berminat, berkemampuan atau layak untuk melanjutkan pelajaran ke menara gading, perkara yang disebutkan tadi mestilah ada untuk rujukan bakal majikan. Ini perlu difahami dan senario ini mungkin berbeza dengan negara-negara lain
Berikut adalah 16 kerjaya yang yang boleh memberi pulangan yang lumayan kepada yang berminat, walaupun anda tidak mempunyai ijazah dari universiti.
Juruterbang bertauliah boleh sampai ke ratusan ribu ringgit.

1. Juruterbang
Kerjaya ini memerlukan modal yang besar kerana kursus yang ditawarkan sebelum anda menjadi seorang juruterbang bertauliah boleh sampai ke ratusan ribu ringgit. Walaubagaimana pun, gaji yang bakal anda terima juga amat lumayan sekali. Terdapat beberapa akademi yang menyediakan kursus Commercial Pilot Licence, seperti Malaysian Flying Academy yang terletak di Melaka.


2. Penasihat Kewangan
Juga dikenali sebagai ‘wealth advisor’ merupakan individu yang mengurus dan memberi khidmat nasihat terhadap pelaburan kewangan anda, sebagai contoh dalam unit amanah. Semua bank dan institusi kewangan ada menawarkan banyak pilihan kepada pengguna untuk melaburkan wang mereka.

3. Agen Insuran
Cara untuk menjadi ejen insuran ialah pemohon perlu lulus ujian berkaitan. Antara syarikat yang diluluskan oleh Bank Negara Malaysia dan popular di Malaysia adalah Takaful Ikhlas Sdn Bhd, Prudential BSN Takaful Berhad, Etiqa Takaful Berhad dan lain-lain. Terbukti telah ramai yang berjaya malah menjadi jutawan selepas menceburi bidang ini.

4. Agen Hartanah
Menjadi ejen hartanah atau property agent juga boleh mendatangkan pulangan dan kepuasan yang besar kepada sesiapa yang berminat. Baca di sini berkaitan pensijilan yang diperlukan untuk menjadi ejen hartanah profesional. Broker Rumah, Broker Tanah, ini adalah istilah lain yang biasa kita dengar. Mereka ini telah berjaya mengaut keuntungan yang amat lumayan hasil daripada ‘mark-up’ harga hartanah yang dijual. Ada yang menjangkau angka RM50,000 untung atas angin selepas satu jualan yang telah dihasilkan. Senarai maklumat atau ebook berkaitan hartanah di Malaysia boleh baca di sini
Bagi mereka yang berminat untuk bekerja di dalam bidang ‘oil and gas’ seperti di Petronas, MMHE, Schlumberger, Talisman Energy, untuk menjadi tenaga kerja pakar dan berkelayakan, anda perlu menduduki sijil-sijil profesional yang ditawarkan oleh CSWIP dan Jabatan Pembangunan Kemahiran (SkillsMalaysia)

Rig Operator / Operator pelantar minyak di antara kerjaya yang menjanjikan pendapatan tinggi.

Kebaikan sijil yang dikeluarkan CSWIP ialah ia diiktiraf diperingkat antarabangsa dan bukan sahaja di Malaysia. Antara sijil, dan seterusnya kerjaya yang anda boleh ceburi ialah;

5. Welding Inspector
6. Welding QC Co-ordinator
7. Plant Inspector
8. Offshore Inspection
9. Non-destructive Testing
10. Plastics Welders
11. Welder (ini juga terdapat pelbagai-bagai pengkhususan)

Satu lagi badan yang banyak menawarkan sijil-sijil profesional ialah NIOSH atau National Institute Of Safety and Health (Malaysia).

12. Safety & Health Officer
Bidang tugas ialah untuk memastikan keselamatan dan kesihatan pekerja di sesuatu premis pekerjaan / organisasi itu mengikut standard NIOSH DOSH. (Jangan lupa, gaji besar tetapi tanggungjawab juga besar)

13. Rig Operator / Operator pelantar minyak
Pekerja am yang membantu kerja-kerja di atas pelantar minyak. Kebanyakkan latihan diperolehi dari masa ke semasa semasa menjalankan tugas.
Kepada calon yang mempunyai kebolehan dalam bidang elektrikal, mereka bolehlah mengambil kursus berikut di Institut Latihan Perindustrian (ILP) yang berdekatan.


14. Wireman
Untuk melaksanakan pemasangan elektrik dan pengujian di tapak. Wireman ini juga mempunyai pelbagai peringkat membolehkan mereka mengendalikan litar satu fasa atau tiga fasa untuk kawasan kediaman atau komersil.

15. Chargeman
Mengendalikan sistem elektrikal Voltan Melebihi Voltan Rendah ( Tanpa Talian Aerial dan Stesen Janakuasa Voltan Melebihi Voltan Rendah)

16. RoHS officer
RoHS atau Restriction of Hazardous Substances Directive adalah satu arahan untuk menyekat penggunaan daripada bahan-bahan berbahaya tertentu dalam peralatan elektrik dan elektronik. Di Malaysia, banyak syarikat pembuatan antarabangsa memerlukan pegawai RoHS untuk memeriksa dan mengesahkan barangan mereka memenuhi standard RoHS.
Terdapat banyak agensi yang menyediakan kursus pensijilan kepada mereka yang berminat untuk menjadi pegawai RoHS
Berikut adalah serba sedikit kerjaya yang terdapat di Malaysia yang tidak memerlukan ijazah universiti.
Kepada pelajar yang mempunyai keputusan SPM yang tidak begitu cemerlang, jangan takut. Banyak jenis pekerjaan yang boleh anda ceburi. Apa yang anda perlu ada ialah usaha dan semangat yang tinggi untuk berjaya.


Jadi, yang mana satu kerjaya pilihan anda?

Waiting Period Medical Card

Ada yang bertanya saya.. Kalau saya sign up medical card hari ni.. Minggu depan saya nak guna boleh ka???
.
Saya tanya balik.. Kenapa? Prospect bagi tau saya ni sakit batu karang.. Tak tahan sakit dah.. Bak operate cepat kena buat kat hospital swasta.. Tapi kosnya dalam rm 20 ribu lebih.. Sebab tu saya nak apply medical card.. Saya nak guna pas ni...
.
Jawapan saya.. Maaf tak boleh la.. Kena apply masa masih sihat.. Kalau apply sekarang.. Akan ada exclussion untuk sakit yang dah pernah ada!!
Buat kawan2 yang masih sihat dan bertangguh lagi.. apply now!!!

-SAM-
0194552664

Every people have choice

Nak pilih mana?

Pilihan bijak utk anda. Persediaan utk kecemeasan yg kecil dan plan kecemasan yg besar!
1- kecemasan kecil mcm cash utk kete brekdown . Emergency kene balik kg etc
2- kecemasan besar mcm operation kene RM40k sakit jantung, buah pinggang etc
Kedua2 pun perlu. Yg lagi satu pilihan abaikan, harus abaikan ye...


-SAM-
0194552664

Income Protection

Ramai org dah ada medical card. Tak kiralah medical card yg diprovide oleh syarikat atau yg diambil sendiri.

Tapi ramai terlupa medical card tak boleh digunakan utk beli makanan, utk bayar sewa rumah, utk baya ansuran kereta, utk beli susu dan lampin anak..

So, apa akan jd sekiranya anda terkena penyakit kritikal atau hilang upaya kekal yg menyebabkan anda sudah tidak mampu bekerja?
Ya, INCOME REPLACEMENT PLAN jawapannya..

Hanya serendah RM150 sebulan, anda boleh menyediakan pelan penggantian pendapatan sebanyak RM200,000..

Let me share with you. No obligation. Kalau anda tak berminat pun, sekurang2nya anda ada knowledge baru.

-SAM-
0194552664

Caruman Takaful Yang Paling Sesuai


Kenapa Caruman Takaful berbeza bagi setiap orang?

Salah satunya adalah kerana risiko pekerjaan anda..
Semakin berisiko sesuatu pekerjaan, semakin tinggi caruman..

Kerja office - Kelas 1
Kerja office + luar office - Kelas 2
Kerja site memanjang - Kelas 3
Kerja site hard-core - Kelas 4

Tapi ingat, walau apapun pekerjaan anda, sebesar manapun company anda, medical benefit mereka hanya cover ketika anda sihat sahaja.. bila anda dah pencen atau terpaksa pencen awal akibat kemalangan atau sakit kritikal, company anda dah tak perlukan anda.. khidmat anda sudah tidak diperlukan.. Time tu semua manfaat akan ditarik..

Ada ke company cover medical pekerja yang sudah diberhentikan secara rela atau terpaksa?

Fikir-fikirkan..

Shahrul Afzam Mohamad
Certified Wealth Planner
0194552664