FOLLOWERS

Monday, September 12, 2016

5 Faktor Untuk Syarikat Kecil Terus Berjaya

APAKAH FAKTOR PALING PENTING SESEBUAH SYARIKAT YANG BARU BERTATIH UNTUK BERJAYA?

Menurut kajian Bill Gross, pengasas Idealab,
Beliau telah mengkaji lebih 100 buah syarikat di seluruh dunia.
Banyak yang berjaya
Tidak kurang juga yang gagal.

Tapi apakah yang membuatkan sesebuah syarikat itu berjaya terbang tinggi dengan jayanya dan ada pula yang gagal jatuh terduduk dengan sakitnya?

Terdapat 5 faktor menurut beliau.
Namun antara kelima lima tersebut, yang manakah lebih penting?

Yang menentukan jatuh bangun sesebuah syarikat,
Terbang setinggi helang mahupun hanya guling guling seperti beruang ialah,

Pertama: Adakah IDEA yang paling penting?

Dulu kami sangat merasakan idea adalah segala-galanya.
Gagal atau berjayanya sesebuah syarikat tersebut bergantung kepada ideanya.

Saat "Aha" adalah paling penting bagi seorang perniaga!

Bagaimana idea itu mampu menyelesaikan masalah orang lain?
Lalu kita membuat wang hasil penyelesaian permasalahan tersebut?

Tapi makin lama kami mengkaji,
Kami melihat ada faktor yang lebih penting daripada IDEA, iaitu

KEDUA: PASUKAN

Kami menyedari idea hanya tinggal idea jika ia tidak dimanifestasikan ke dalam bentuk perbuatan.

Ada idea bagus, tapi tiada orang yang bertindak atau membuatnya.
Hasilnya tiada apa hasil yang muncul.

Ada idea yang biasa-biasa sahaja,
Tapi jika dibuat dengan baik dan cantik
Ianya lebih baik daripada ada idea baik tapi tidak terbuat.

Bagaimana plan dirancang dan dilaksanakan, diadaptasikan dalam realiti semasa
adalah lebih MAHA PENTING daripada idea itu sendiri?

"Setiap orang ada plan, sebelum mereka ditumbuk di muka"
-Mike Tyson-

Itulah realiti dalam bisnes.
Kita merancang untuk buat itu dan ini.
Rancang sale berapa bulan ini.

Tapi ianya tidak menjadi seperti yang didakwa.
Diuji pelbagai cabaran dan dugaan.

Jika dalam tinju, penumbuk ialah ujian.
Dalam bisnes,
Pelanggan ialah ujian.

Kekuatan pasukan yang baik ialah kebolehan menahan tumbukan-tumbukan ini daripada pelanggan.

Itulah pasukan yang baik!

Oleh itu saya mula memikirkan TEAM dimana kita ada faktor yang paling penting.

Tapi kami terus mengkaji.

Lalu kami melihat satu faktor lagi,

KETIGA: BUSINESS MODEL

Adakah syarikat ada visi yang jelas untuk cipta keuntungan yang banyak dan konsisten?

IDEA atau TEAM masih belum menjamin keuntungan jika semua pengurusan syarikat berterabur dan tidak teratur.

Faktor seterusnya,

KEEMPAT: DANA

Kebanyakan syarikat yang besar menerima dana yang besar.
Barangkali inilah faktor penting untuk berjaya.

Apa yang dirisau dengan kerugian jika kita sudah ada dana yang besar bukan?

Semua kegagalan atau kerugian masih dalam peringkat tolerant kerana ada dana yang besar untuk teruskan perniagaan.

Namun setelah dilihat semua faktor ini,
Ada satu faktor yang paling penting sekali,

Iaitu

MASA / TIMING

Tahukah anda?
Ada model bisnes yang sama seperti Youtube sudah ada sebelumnya?
Nama syarikat tersebut ialah Z.com

Apa yang membezakan kedua-dua ini ialah MASA.

Z. com dilancarkan pada tahun 1999-2000.
Rakyat Amerika masih belum ada akses internet yang banyak.
Sangat susah untuk dapatkan internet pada waktu tersebut.
Akhirnya Z.com ditutup pada tahun 2003.

2 tahun kemudian
Muncul Youtube
Pada waktu itu, akses kepada internet di US sudah melebihi 50%
Lihat You tube sekarang di mana? 😀

Uber juga begitu.
Uber muncul pada waktu yang sangat tepat
Di saat pemandu ingin mencari duit lebih,
Mereka muncul untuk mengatur pemandu-pemandu dalam satu sistem..

MASA ialah paling penting dalam berjaya atau gagal sesebuah bisnes.

- Adakah dunia boleh menerima bisnes anda?

- Ataupun produk anda agak terkehadapan menyebabkan anda perlu memberikan proses pembelajaran terlebih dahulu?

- Ataupun produk sudah ada begitu ramai persaing di pasaran?

Inilah faktor lebih penting

Its a TIMING!

Jika sudah ada idea, pasukan, business model, dana,

Make extra homework to when to launch your business.

Ingat
MASA ialah segala galanya!

Identify the DEMAND, and SOLVE it

If there no demand, create it!

Saturday, August 13, 2016

Panduan mendidik anak

1— Jika melihat anakmu menangis, jangan buang waktu untuk mendiamkannya. Cuba tunjuk burung atau awan di atas langit agar dia melihatnya, dia akan terdiam. Kerana psikologi manusia saat menangis, adalah menunduk.

2— Jika ingin anak-anakmu berhenti bermain, jangan berkata: "Dah, sudah main, stop sekarang!". Tapi katakan kepada mereka: "Main 5 minit lagi yaaa". Kemudian ingatkankembali:"Dua minit lagi yaaa". Kemudian barulah katakan:"Dah, waktu main sudah habis". Mereka akan berhenti bermain.

3— Jika anak-anak sedang bertelingkah atau menyebabkan keadaan riuh di sesuatu tempat, dan engkau ingin mengalih perhatian mereka, maka katakanlah: "siapa yang mau mendengar cerita ibu? angkat tangan..". Salah seorang akan mengangkat tangan, kemudian disusul dengan anak-anak yang lain, dan semuanya akan diam.

4— Katakan kepada anak-anak sewaktu mahu tidur:"tidur sayang.. besok pagi kan kita sholat subuh", maka perhatian mereka akan selalu ke akhirat. Jangan berkata: "Jom tidur, besok kan sekolah", akhirnya mereka tidak sholat subuh kerana perhatiannya adalah dunia.

5— Nikmati masa kecil anak-anakmu, kerana waktu akan berlalu sangat cepat. Kenakalan dan kekanak-kanakanmereka tidak akan lama, ia akan menjadi kenangan. Bermainlah bersama mereka, tertawalah bersama mereka, berguraulah bersama mereka.

6— Tinggalkan HP seketika, dan matikan juga TV. Jika ada teman yang menelefon urusan tak penting, katakan:"Maaf, saya sedang sibuk dengan anak-anak". Semua ini tidak menyebabkan jatuhnya wibawamu, atau hilangnya keperibadianmu.Orang yang bijaksana tahu bagaimana caramenyeimbangkan segala sesuatu dan menguasai pendidikan anak.

Selain itu, jangan lupa berdoa dan bermohon kepada Allah. Dengarkan doa kita didepan anak-anak supaya mereka tahu betapa pentingnya mereka pada kita.

Thursday, August 4, 2016

Pampasan kematian selesai!

Ingat lagi kes arwah M. Ezzaq yang meninggal dunia ketika travel di Indonesia?
.
Alhamdulillah, hari ini terima cek pampasan kematian klien, sebagai agen takaful saya rasa bahagia & terharu bila dapat membantu klien selesaikan claim bernilai RM94,065.93 untuk ditinggalkan kepada ibubapa tersayang.
.
Arwah klien berumur 23 tahun & baru mencarum selama setahun 6 bulan di PruBSN Takaful. Al-fatihah untuk arwah M.Ezzaq, semoga rohnya dicucuri rahmat.
.
'MATI ITU PASTI' tidak kenal umur, pangkat ataupun darjat.
.
Kredit: Afina Mohamed

Saturday, July 30, 2016

Dunia suatu PERJALANAN. Akhirat suatu DESTINASI

Bulan ini Allah jemput ramai orang orang baik menuju ke syurga. Paling bererti pengajarannya ialah walau menggunung impian kita impi boleh terhenti dengan salah satu sahaja asbab kematian.

Dan mati itu tidak menunggu sakit @ tuanya usia kita. Biar tawar sikit hati ini pada dunia.
Apabila saya menyertai industri ini, saya tahu akan banyak masa saya isikan berbicara soal ujian Allah (kematian/ kesihatan/ kemalangan).

Semoga apabila selesai sahaja tanggungjawab kita dengan Allah dan manusia, kita dijemput menghadapNya dalam keadaan terbaik dan mulia.

Aaminnn..yaaa rabbal aalaminn..

Wednesday, July 27, 2016

Kisah seorang anak kepada seorang ibu

Menyaksikan' kisah bagaimana seorang anak melakukan yang terbaik sedari hayat - kemuncak saat ibunya mengadu sakit,
Sehingga saat2 terakhir diajari syahadah itu ,dimandikan,disembahyangkan oleh beliau sendiri,
Diusung jenazahnya, dikebumikan.
Ini benar2 merapuhkan hati.
Inilah hari dimana aku merasakan antara sembahyang jenazah yang paling sedih seumur 25 tahun aku hidup ini.
Manakan tidak,cukup mengerti rutinnya pulang seminggu 2,3 kali dari Kuala Lumpur untuk berbakti kepada ibunya di Kelantan.
Hanya mengatakan 'Ya' pada semua permintaan ibunya, kecil besar susah senang,ditunaikan tanpa soal.
Ibu-yang kondisinya memerlukan rawatan yang beratus2 bahkan beribu ribu ringgit, dia belanjakan tanpa sedikitpun rasa susahati.
Dia berikan terbaik untuk adik beradiknya ,terutama adik bongsu yang banyak mengambil berat makan pakai ibu tersayang di Kg.Kereta dibeli/ duit belanja diberi untuk si adik hanya untuk pastikan tiada kesedihan di wajah insan bernama ibu.sementelah si bongsu ini, paling disayangi si-ibu..

Terngiang2 Falsafah berniaga beliau:
" Berniaga ini untuk beri manfaat pada orang lain sebab itu alang2 berniaga biar berjaya (kaya hati /harta)"

Menunggu pula di liang lahad ibu untuk menyambut sekujur tubuh mulia ini sambil airmata tidak tertahan mengalir laju.
Merah padam wajah itu tanda kesedihan yang amat,
Inilah akhlak seorang mentor aku yang menyebabkan hati ini tidak akan jatuh cinta pada lain2 perusahawanan& perusahaan.ia satu dalam sejuta.
Berbuat baik pada ibubapa itu anjuran Quran,
Dan berniaga itu sunnah Nabi junjungan.
Dan ini perjalanan jauh berliku untuk aku,
Semoga inilah hasrat sebenarnya kita berniaga.
Si anak berbaju biru itu bakal mengikuti jejak taqwa berbakti seperti ayahnya.in sya Allah

Kunci syurga kita~Ibu.

االهم اغفرلها ورحمحها وعافها وعغوا عنها.
buat Hajah Halimah binti Esah.
25 Julai 2016.
Ibu Hj Mohd Fadzli Mat Noor.
Founder Al Isra' Associates Sdn Bhd.

Wednesday, July 20, 2016

MENGINGATKAN SAKIT DAN MATI

Setiap kali berjumpa kawan-kawan pasti ramai yang tidak senang dengan Agent Insurans kan ???

"Kau orang ni tak de lain asyik cakap bab MATI ja.. Tak pun cerita bab SAKIT... Bosan la aku.."

Sebenarnya agent Insurans lah satu-satu nya orang yang sentiasa mengingatkan kita ke arah KEMATIAN.. Kalau tak percaya cuba buka facebook atau bersembang ngn agent insurans boleh katakan semua nya bercerita bab mati dan sakit..

Ada tiga golongan manusia, iaitu:
1. Yang lupa mati
2. Yang takut mati
3. Yang ingat mati

Kita golongan yang mana ???? Ramai yang lupa mati kan... Jadi tugas agent mengingatkan mati..

Dalam Islam mengingati mati adalah sifat yang terpuji..

Ada seorang kaum Ansar berjumpa dengan nabi lalu bertanya siapakah orang yang TERPUJI??? Maka nabi S.A.W menjawab.. Orang yang paling banyak mengingati mati...

Jadi kawan-kawan semua selagi mana kita buat benda yang BAIK teruskan perjuangan.. Inshaallah semoga kita semua berjaya di dunia dan akhirat..

*kita buat benda baik pun orang akan cakap bukan-bukan.. Buat benda tak baik lagi orang akan cakap bukan-bukan.. JADI... Pedulikan je apa orang cakap..

credit to UD

-SAM-
Mentor Takaful #1
019-455 2664

Kisah Benar...

Klien : Assalamulaikum. Boleh tolong buatkan Income Protection utk aku RM300,000 dan utk zaujah (wife) RM300,000 tak?..

Saya : W'salam.. Boleh.. Kenapa tiba - tiba hang nak buat ni?? 3 tahun aku dok promote .. Tapi hang buat tak layan ja..

Klien : Tiba-tiba aku rasa, aku kena ambil insurans.. Bulan lepas adik aku meninggal. Umur tak jauh beza dengan aku pun.. Beza 2 tahun ja .. Meninggal sebab sakit jantung.. Bila dia meninggal aku yang uruskan semua.. Pengurusan kematian, hal-hal berkaitan dengan hutang, makan minum anak isteri dia dan semua lah yang dia tinggalkan.. Semua nya aku urus..

contoh keratan surat khabar berkaitan dengan plan 10 tahun gaji

Apa yang paling aku TERHARU bab soal HUTANG dan PERBELANJAAN untuk anak isteri.. Isteri arwah tak bekerja.. Sebelum ni semua urusan arwah yang buat.. Tapi bila dia dah tak ada.. Isteri dia langsung tak tahu nak buat apa.. Sekarang ni dia tengah berkira-kira nak jual rumah untuk menampung perbelanjaan sementara dia cari kerja lain.. tu yang terpaksa cover balik dengan jual rumah sekarang.. Buat sementara waktu ni isteri arwah dok dengan mak ayak dia kat kampung..

Bila jadi macam ni baru aku terfikir bagaimana kalau aku yang MATI??? Bagaimana anak dan isteri aku??? Siapa yang nak uruskan semua perbelanjaan mereka?? Siapa nak settlekan hutang-hutang aku ??? Rumah dan tentu la jadi FREE.. tapi yang lain-lain lagi..

Sejak arwah meninggal aku tido tak lena.. Aku rasa KEMATIAN tu dekat sangat…jadi sementara aku boleh buat sesuatu untuk family aku.. lebih baik aku buat keputusan sekarang… AKU TAK MAHU APA YANG MENIMPA PADA FAMILY ARWAH akan terjadi pada FAMILY AKU bila aku dah tak dak nanti…

*bagaimana diri kita ??? adakah kita nak tinggalkan orang-orang yang kita sayang berhadapan dengan situasi begini ???

“UNTUK APA PERLU BERKIRA, SEKIRANYA ANDA MAMPU BUAT YANG TERBAIK UNTUK MEREKA???

-SAM-
Mentor Takaful #1
019-455 2664

Review Polisi


Prudential BSN Takaful Review Polisi

Perjalanan hidup sering berubah,dari sekolah ke universiti,alam pekejaan ke alam perkahwinan,dari bekerja hingga ke persaraan..adakah anda sedar bahawa setiap kehidupan akan ada significant impact terhadap keperluan insurance atau takaful, seperti checkup kesihatan.most of us akan membuat medical check up setahun sekali it might be pemeriksaan tekanan darah/blood test dan juga full bodyexamination.Our financial juga perlukan preventive medicine as a maintenance.sometimes kita tak pernah sedar perubahan berlaku terlalu cepat in ou life.oleh sebab itu kita seharusnya REVIEW our coverage Insurance Bila:




​1.Bila Ada Kenaikan Gaji

2.Bila Kita Sedar Pentingnya Keadaan Kesihatan

3.Bila Ada Kenaikan Pasif income/Komisen/Sewa Rumah ext.

4.Bila Terdapat perubahan Shift income cth our spouse resumed or discontinued work.

5.Bila Kita Membuat Loan/Hutang personal loan /Pinjaman Perumahan/Pinjaman Untuk berniaga/Pinjaman Untuk Pendidikan Anak

6.Bila Berkahwin

7.Bila ada anak dan pertambahan anak.

8.Bila Bercerai

9.Bila kita tinggal bersama ibubapa dan dipertanggungjawab keatas kewangan mereka/aging parents.

10,Bila Kita Bersara

11.Bila Menukar kerja(depends on the risks task)

-SAM-
Mentor Takaful #1
019-455 2664

Tips Mencarum Takaful

Ramai Rakyat Malaysia yang keliru macam mana hendak memilih company yang betul,product yang tepat ,agent yang jujur ,budget yang sesuai dan banyak lagi tanda tanya atau persoalan apabila membeli insurance atau takaful di malaysia

Tips:
1) Company Insurans dan Takaful Yang Betul

Mudah Sangat, bila Kita beli insurans tentulah kita nak cari company yang senang bila process tuntutan dan yang betul,caranya mudah, pergi ke kaunter hospital dan tnya pada kaunter’kalau saya nak beli insurans company apa yang patut saya pilih”,dengan pemilihan company yang betul,dah tentulah company yang akan membayar tuntutan dan company yang kukuh serta stabil dari segi kewangannya.

2) Produk yang Betul

Sekiranya anda memilih product, pilihlah produk atau pelan yang memberikan tempoh perlindungan maksimum, Kenapa?? sebab purata jangka hayat rakyat malaysia adalah 75 ke 80 tahun. Jadi pilihlah tempoh matang yang panjang seperti 80tahun. jika anda memilih tempoh matang hanya 50 tahun atau 55 tahun,anda mungkin menghadapi RISIKO kehilangan wang Simpanan atau Simpanan Persaraan anda jika penyakit menyerang selepas 55 tahun selepas polisi anda tamat..kos-kos rawatan dan pembedahan anda tidak lagi di lindungi oleh company insuran atau pelan tersebut kerana tamat tempoh sebelum sakit.Kami prudential bsn takaful menawarkan pelan yang flexible untuk setiap peringkat umur.

3) Budget yang Betul

Bagi Saya Budget Adalah Sangat Penting untuk membeli pelan atau produk takaful. Biasanya diantara 5%-10% daripada Pendapatan anda. Polisi terbaik bukan ukuran dari harga premium yang tinggi tetapi yang sesuai dengan keperluan dan kemampuan anda..yang lebih penting anda boleh membayar premium dan menggunakan manfaat yang ada di dalam polisi tersebut sekiranya terjadi musibah atau kecemasan.HUBUNGI SAYA UNTUK MAKLUMAT LANJUT,TIADA PAKSAAN DALAM JUAL BELI DALAM PRUDENTIAL BSN TAKAFUL ..tugas saya hanya untuk menerangkan kepada anda dan TUGAS ANDA ADALAH UNTUK MEMBUAT ANALISA DAN MEMBUAT KEPUTUSAN UNTUK DIRI SENDIRI SERTA ORANG YANG DI SAYANGI.

-SAM-
Mentor Takaful #1

1 Million Policy



Amin: Kak, boleh terangkan sedikit pasal polisi 1 juta ni?

Agent : Amin, thanks sebab sudi bertanya. Polisi RM1 JUTA ni bermaksud, jika pemegang polisi meninggal dunia atau hilang upaya kekal akibat kemalangan atau penyakit, maka Takaful akan serahkan cek bernilai RM1,000,000 pada amin sekeluarga. Amin ada 1 juta dalam akaun sekarang ?

Amin : takde lagi.

Agent : Akak pun takde. Nak kumpul 1 juta dalam akaun, kita kena simpan dalam tabung haji RM1000 sebulan selama 30 tahun. Kalau panjang umur Alhamdulillah. Tapi mati kan bila bila masa jer. So polisi RM1 JUTA ni adalah back up kita jika "dipanggil awal".

Amin : betul tu. Mahal tak kak, bayaran bulanan?

Agent : untuk umur dan pekerjaan amin, contribution tak sampai RM400 sebulan. Cuba tanya wife amin, dia setuju tak amin tinggalkan 1 juta?

Wife Amin : saya ok jer. (Tersenyum)

Nota umur dan pekerjaan: Umur 27-39 , pekerjaan risiko kelas 1 (Terlibat dalam perkerjaan profesional, pentadbiran, pengurusan dan pekerjaan tidak manual.)

-SAM-
Mentor Takaful #1

Tuesday, July 19, 2016

TIPS PENGURUSAN KEWANGAN

TIPS KEWANGAN

~~~~~~~~~~~~~~~
.
Sebelum sibuk nak bayar hutang bank atau hutang orang , bayar diri sendiri dulu (buat simpanan) untuk tabung kecemasan , paling minima bersamaan dengan 1 bulan gaji , dah ada wang ini , barulah mula bayar hutang , kalau tertunggak bayar lebih sikit , lama-lama boleh kejar.
.
Kenapa tabung kecemasan (sakit pening , kereta rosak dll) penting ? supaya kita tak tambah hutang baru kalau ada kecemasan. Beli tudung , tukar handbag , modified kereta , bagi pinjam duit kat orang , balik kampung dan sebagainya bukan kecemasan) , jangan ngada-ngada nak guna wang tabung kecemasan.
.
Ada yang meninggal dan kenduri kendara kat kampung bukan kecemasan , kalau ada yang meninggal atau ada yang kahwin , mereka tetap dah meninggal atau kahwin biarpun korang tiada disitu. Jangan sebabkan hal macam itu , poket korang meninggal pulak nanti.
.
begitu juga kalau mak ayah nak buat kenduri kat kampung, tong/tong dengan adik beradik , boleh pilih tarikh lain kalau semua tengah senak, jangan cuba jadi hero.Tolong jangan jadi lurus pembaris apabila membaca nukilan ini , Abam cuma bagi contoh jer , guna la akal untuk menentukan mana satu hal atau perkara kecemasan.
.
Teruskan menyimpan biarpun sudah ada tabung kecemasan , simpan / tabung kecemasan sehingga bersamaan dengan 6 bulan pendapatan barulah mulakan langkah untuk melabur pula selepas itu. Kajia semula kedudukan kewangan anda setiap 6 bulan. Ada paham ?

Shahrul Afzam Mohamad
Mentor Takaful #1
019-455 2664

Sebelum Tidur...

CUBA TANYA ISTERI SEBELUM TIDO NANTI
kalau one day saya dah takde, datang ejen takaful bawak cek RM500,000 untuk awak dan anak anak, awak akan terima tak cek tu?
jika jawapannya "mestila", "takkanlah nak tolak", "kalau dah hak kita, ambillah"..itu petanda suami kene kena ambil satu pelan takaful.


CUBA TANYA SUAMI SEBELUM TIDO NANTI
kalau one day saya dah saya pergi dulu, datang ejen takaful bawak cek RM500,000 untuk awak dan anak anak, awak akan terima tak cek tu?
jika jawapannya "mestila", "takkanlah nak tolak", "kalau dah hak kita, ambillah"..itu petanda isteri kene kena ambil satu pelan takaful.

Pesan kat dia, duit tu bukan untuk HANTARAN KAWIN DIA DENGAN PEREMPUAN LAIN.


-SAM-
Islamic Financial Planner
019-4552664

Tips untuk memulakan simpanan Takaful

Bayaran bulanan takaful kadang kala menjadi beban bagi sesetengah orang terutama mereka yang berpendapatan rendah. Apabila ini terjadi, ramai yang terpaksa mengelak untuk mengambil pelan perlindungan tersebut walaupun mereka faham ia adalah penting.

Bagi mereka yang mempunyai gaji tinggi, mungkin tiada masalah untuk mencarum takaful. Namun, lain pula bagi mereka yang berpendapatan rendah kerana kos yang tinggi menjadi halangan untuk mengambil pelan perlindungan.

Apabila sesetengah pemegang polisi tidak mampu untuk membuat bayaran setiap bulan secara tetap, maka polisi tersebut boleh terbatal dengan sendirinya.

Bagi mereka yang bergaji rendah tetapi masih mahu mengambil takaful, anda mungkin boleh baca dan kaji beberapa faktor seperti berikut:


Bajet

Pengurusan kewangan yang baik biasanya menetapkan pengambilan takaful tidak melebihi 10% dari gaji yang diterima. Jika gaji anda adalah RM2,000 sebulan, ini bermakna anda hanya boleh ambil pelan takaful sehingga RM200 setiap bulan sahaja.

Tetapkan had limit anda sendiri bagi mengelakkan beban yang terlalu tinggi setiap bulan dan menyebabkan polisi terbatal kerana tidak mampu membuat bayaran setiap bulan.

Selain itu, cara terbaik bagi mengelakkan anda terlepas membuat bayaran takaful adalah dengan membuat potongan secara automatik melalui akaun bank anda. Dengan cara ini anda tidak perlu risau tentang masalah pembayaran kerana anda telah meletakkan takaful sebagai perbelanjaan yang utama.


Keperluan

Setiap orang mempunyai keperluan pelan perlindungan yang berbeza mengikut kadar risiko masing-masing.

Orang yang bekerja di pejabat mempunyai risiko yang lebih rendah berbanding mereka yang bekerja di atas jalan raya. Oleh itu, tetapkan had bayaran bulanan mengikut kadar risiko anda.

Selain itu, semak juga kad perubatan yang telah disediakan oleh kebanyakan majikan. Jika sesetengah kos perubatan sudah dibiayai oleh majikan, tidak perlu untuk ambil kad perubatan yang sama. Anda hanya perlu ambil kad perubatan luar yang tidak dibiayai oleh majikan anda.


Produk

Kebanyakan ejen takaful pada hari ini akan cuba mempromosikan pelan perlindungan yang digabungkan sekali dengan pelan pelaburan. Apabila pelan tersebut mempunyai fungsi tambahan, ini bermakna caruman bulanan anda akan meningkat.

Jika anda rasa terbeban, anda boleh pilih untuk mengambil pelan takaful hayat bagi perlindungan diri anda sahaja dengan syarat majikan anda menawarkan faedah kad perubatan. Cara ini dapat mengurangkan kos bulanan anda.

Perkara yang perlu anda faham adalah semakin banyak manfaat pelan perlindungan tersebut, semakin tinggi caruman bulanan. Oleh itu, pilih produk yang terbaik supaya anda tidak membayar takaful yang terlalu mahal tetapi manfaat yang sedikit.


Bermula awal 

Jika anda adalah seorang lepasan universiti, takaful adalah antara perkara utama yang perlu anda fikirkan. Hal ini kerana anda masih muda dan caruman takaful setiap bulan masih lagi rendah.

Selain itu, ketika muda juga anda masih lagi sihat dan jauh dari sebarang masalah kesihatan atau penyakit yang boleh menyebabkan caruman bulanan anda meningkat. Permohonan polisi anda juga mungkin akan ditolak jika anda sudah menghidap pelbagai jenis penyakit.

Anda juga digalakkan untuk mengamalkan gaya hidup yang sihat. Caruman bagi mereka yang merokok tidak sama nilainya dengan mereka yang tidak merokok. Ini kerana perokok mempunyai risiko yang lebih tinggi.

Semoga artikel ini dapat membantu anda membuat keputusan dalam pemilihan pelan perlindungan anda.

Tuesday, June 21, 2016

Iftar with Taqi @ Pollo Mendi, One City

Tang makan tiada orang lain boleh tanding. Ni haaa, Ust. Taqi. Boleh panggil imam muda la sebab Taqi ni bukan imam kat rumah, malah beliau sekarang imam terawih di masjid. Bab2 agama mmg nombor satu.
Neway thanks Taqi jadi pendamping sepanjang kete masuk pusat servis. Kalau nak menunggu makan janggut la dibuatnye. Lame nye makkkk je yg memahami.


Petang tadi, berkat beliau jadi pendamping drive smntara sy tido, beliau dihadiahkan makan nasi arab. Sbab memang dah tau tu feberetnye. Tgk badan la. Kalah tok arab. Apatah lagi pak arab.
Restoran ni di One City, puchong. Harga berbaloi2 dan makanan sedap. 

Menu: Untuk 2-4pax
-Nasi Lamb Mandy
-Spagheti Meatball
-Pizza Pepperoni
-Buah
-Air Barbican
-Kurma
=======
Total RM45

Awal2 oder mcm takut je sebab nampak banyak mcm 4 org makan. Tapi bile masuk kerongkong, lajuuu je nasi tu turun anak tekak. Smart tag mcm tu je. Xtau kenapa.

Mr. G Undergo Minor Operation!

Bismillah...

Mr. G bakal undergo minor operation hari ni. Terdetik nak bawak pegi jmpa doktor sebab drive bunyi krekkk krekk bila naik bumper jalan. Hal yang demikian(penanda wacana) detect bunyi lepas naik Janda Baik sbulan yang lalu. Tak sampai hati dengar beliau merana, tu yang bawa klinik.

Usai inspection, rupanya Lower Arm rosak. Arghh, apedehal warranty ade. "Ganti terus la boh". Nasib baik dengan Service Advisor. Sonang kijooo..


Dalam wad ade geng di katil sebelah


Dalam OT

Doakan yang terbaik untuk Mr.G. Semoga kembali boleh merempit bersama tuannye seperti sedia kala.. aaminnn...

Monday, June 20, 2016

Iftar @ De Palma Hotel

Assalam.

Harini berjaya melempiaskan nafsu makan kerana telah diundang oleh Hans untuk turut serta dalam majlis berbuka puasa. Niat di hati nak pakai baju korporat keje aje, almaklumla pakai ape2 pun tetap hensem. hoho. Tapi Hans telah paksa dengan jaya nya untuk pinjam jubah yang agak fit. Kan da terserlah otot2 ku. Bukan ape, saya taknak nanti mase berbuka kaum hawa tak boleh nak makan kerana otot perut mula menimbul.
waksegan menjadi peneman
kasi apit itu beemmer
Kitorang antara yang terawal sampai. 5.45?? Terpaksa la termenung ronda2 kawasan hotel. 7pm kitorang mula masuk. Buka je pintu lift, tudia.. Berderet makanan bagaikan raja diarak(bukan arak haram) dari pintu masuk ke kerusi. Saya sibuk uruskan klien masuk wad di hospital seremban. walaupun bukan klien, tapi niat dihati suci dan murni hanya menolong mereka2 yang telah ketiadaan ejen.


.
.
Proses sambar menyambar makanan bermula. 5 minit kemudian, tadaaaaa..


Wow, kaunter nasi dagang dan nasi kerabu ade kat sebelah. Nampak pulak budu, bagaikan melambai2 dan memanggil2 untuk di cedokkan.




Seementara tunggu nak masuknya waktu berbuka, hadirin "dihidangkan" dengan persembahan nasyid dan zikir2 dari pelajar sekolah Kuala Selangor. Syahdunye..menggamit memori mse nasyid zaman sekolah dulu. Bagus hotel ni, mencapai syariah compliant seperti staf bertudung, surau ade imam yang tetap, makanan halal, dan pelbagai aspek2 yang lain.


Selesai berbuka, perut pun masing2 dah menimbulkan ototnya, time untuk bertarawih. Kitorang terawih kat surau hotel tu jugak. Ade la dalam 30 orang jemaahnye. Disebabkan mengantuk, waktu moreh mencari la kopi kot2 boleh menyah-ngantukkan mate ni. Tapi hampa, hanya teh tarik yang tinggal.

Majlis Berbuka Puasa MFA

Bismillah.

Petang ni ya rabbi, lebatnye hujan. Dari Wangsa Maju ke Kajang amik masa dekat sejam setengah. Hujan sepanjang jalan.

Dapat invitation encik bos, leader dalam unit MFA, En.Afifi untuk mengadakan jamuan brbuka pose kat runah beliau. Apa lagi, saya terus ON. Haa bab makan memang nombor satu. Mcm mana badan x naik.
Acah2 cover perut
Gerak lebih kurang 5.45, sampai pun dah nak waktu berbuka. Macam2 ada. Mcm dalam astro tu ha. Cukup sangat la nak makan 10-20 orang. Tapi yang paling kick, SIAKAP 3 RASA. Perghhh, rase macam dah bukan 4 rasa(Masam, Masin, Manis, Nak jilat pinggan) Haa, kan dah 4 rase namenye tu.

Tahun ni agak kurang invitation berbuka puasa dlm majlis2. Mgkin nak bagi pluang utk bbuka ngan family agaknye. Mane idoknye, Faris dondeng tu kalau time sahur, dia bangun sahur jgk. Time berbuka, nak berbuka jugak.
Faris pun nak berbuka jugak

Lepas Maghrib, sambung lagiii..Nasib baik surau dekat.

Thursday, May 26, 2016

New Medical Plan, New Coverage

🔴TAKAFUL HEALTH ENRICH PLUS
---------------------------------------------------------

UNTUK Makluman semua, Bermula 01 Jun 2016 Semua Pelan medikal yang lama akan dimansuhkan dan akan digantikan Pelan baru iaitu Takaful Health Enrich Plus.

PENGGANTIAN ini disebabkan tuntutan perubatan semasa dan bagi memantapkan lagi pelan perubatan dibawah Prudential BSN Takaful Bhd.

KENAIKAN Premium juga meningkat selaras dengan kenaikan Had Tahunan Kos Rawatan Setahun dan Seumur Hidup.

Sebagai Contoh:
⭕THE VITAL PLAN (LAMA)
RM30,000 - Kos Rawatan Tahunan
RM300,000 - Seumur Hidup (shgga usia 70)

👉RM90 (min) - NEWBABY
*Ko Takaful

⭕THE VITAL PLAN (BARU)
RM100,000 - Kos Rawatan Tahunan
RM1,00,000 - Seumur Hidup (shgga usia 70)

👉RM130 (min) - NEWBABY
*Smartsaver300
👉RM160 (min) - NEWBABY
*FullCoverage

SEBAGAI contoh :
⭕THE SELECT PLAN (LAMA)
RM60,000 - Kos Rawatan Tahunan
RM600,000 - Seumur Hidup (shgga usia 70)

👉RM100 (min) - NEWBABY
*Full Coverage

⭕THE SELECT PLAN (BARU)
RM150,000 - Kos Rawatan Tahunan
RM1,500,000 - Seumur Hidup (shgga usia 70)

👉RM160 (min) - NEWBABY
*Smartsaver300
👉RM230 (min) - NEWBABY
*FullCoverage

#QUOTATION diatas adalah berdasarkan anak usia 1 tahun dan ibunya 33 tahun kelas 1 dan tiada Contributor & Parent Contributor.

JUSTERU, jika anda ada kawan2 atau sedara mara yg sedang dalam perancangan utk mengambil pelan perubatan..bolehlah hubungi saya sebelum pelan lama dimansuhkan.

*Jika anda ingin melihat quotation utk plan baru boleh hubungi saya...TQ

Terima Kasih..

Monday, May 16, 2016

Selamat Hari Guru

*Kisah kentut ketika mesyuarat guru.*

Tiba2, terdengar bunyi *"phooooott"* disusuli aroma yang kurang enak. Lalu masing2 memberikan komen:

Guru Maths: Hmmm ... Sesuatu yang tidak boleh didarab namun baunya boleh dibahagi2.

Guru Muzik: Wahh ... Bunyi nadanya terletak pada chord c major.

Guru Fizik: Itu lah sebenarnya inner power, tenaga yg digunakan sedikit sahaja, namun hasilnya luar biasa.

Guru Biologi: Begitulah cara makhluk hidup
meneruskan kehidupannya.

Guru Agama: Ini la antara penyebab batalnya wuduk.

Guru Geografi: Kedudukannya mengikut arah mata
angin.

Guru Kaunseling: Perilaku ini tak selari dengan perilaku manusia yang bertamadun.

Guru Sastera: Perkataannya boleh diuntai atau ditulis, namun aromanya nan satu manakan dapat diungkapkan dengan kata2.

Guru Bahasa: Bau dan bunyinya ibarat subjek melengkapi predikat yang membentuk ayat penyata tetapi lebih menjadi ayat tanya.

Guru Sejarah: Antara penyebab berlakunya
perang mulut.

*Pengetua* : *Sememangnya saya yang kentut. Besar sgt ke masalahnya?*

😂😂😂😂😂😂😂
Untuk sekalian.
Senyum buat sahabat terutama guru dlm group ini
*"Selamat Hari Guru buat saing2 dlm Profession Perguruan baik di SK...Smk... Ipta \ipts.... Skoloh sendirian berhad...."*

Monday, May 9, 2016

Peluang Perniagaan Bumiputera

Assalamualaikum.. selamat pagi pada semua.. disini saya ingin menjemput kawan2 yg nak tambah income or adik2 yg masih mencari pekerjaan ke:-

BUILD YOUR BUSINESS SEMINAR
___________________________

  • Nak business tapi tak tahu nak buat apa?
  • Nak business tapi takde modal besar?
  • Dah pernah business, tapi gagal sbb takde sistem?
  • Suka business, tapi takde mentor?
  • Suka business, tapi tak tahu nak mula?
  • Nak mula business, tapi tak tahu nak rujuk siapa?
Kalau anda adalah di antara golongan di atas, boleh hubungi saya utk book seat anda di Build Your Business Seminar..!!
Kami akan kongsikan ilmu bagaimana bermulanya kerjaya kami sebagai perunding takaful yang boleh menjana income sehingga 5-6 angka setiap bulan..!

Limited seat ya.
Free registration
Makanan disediakan
Hadiah untuk mereka yang bertuah
Hubungi;
Shahrul Afzam Mohamad
0194552664

Sunday, May 8, 2016

16 Pekerjaan Gaji Tinggi Di Malaysia Tanpa Perlukan Ijazah





Di Malaysia, untuk bekerja di mana-mana agensi swasta atau kerajaan, perlu diingat bahawa kelulusan minima yang perlu ada ialah SPM (Sijil Pelajaran Malaysia). Bukan itu sahaja tetapi pelajar juga harus aktif dalam ko-kurikulum dan mendapat komen positif dalam sijil berhenti sekolah.

Ini adalah penting, walaupun seseorang itu tidak berminat, berkemampuan atau layak untuk melanjutkan pelajaran ke menara gading, perkara yang disebutkan tadi mestilah ada untuk rujukan bakal majikan. Ini perlu difahami dan senario ini mungkin berbeza dengan negara-negara lain

Berikut adalah 16 kerjaya yang yang boleh memberi pulangan yang lumayan kepada yang berminat, walaupun anda tidak mempunyai ijazah dari universiti.

Juruterbang bertauliah boleh sampai ke ratusan ribu ringgit.


1. Juruterbang

Kerjaya ini memerlukan modal yang besar kerana kursus yang ditawarkan sebelum anda menjadi seorang juruterbang bertauliah boleh sampai ke ratusan ribu ringgit. Walaubagaimana pun, gaji yang bakal anda terima juga amat lumayan sekali. Terdapat beberapa akademi yang menyediakan kursus Commercial Pilot Licence, seperti Malaysian Flying Academy yang terletak di Melaka.


2. Penasihat Kewangan

Juga dikenali sebagai ‘wealth advisor’ merupakan individu yang mengurus dan memberi khidmat nasihat terhadap pelaburan kewangan anda, sebagai contoh dalam unit amanah. Semua bank dan institusi kewangan ada menawarkan banyak pilihan kepada pengguna untuk melaburkan wang mereka.


3. Agen Insuran

Cara untuk menjadi ejen insuran ialah pemohon perlu lulus ujian berkaitan. Antara syarikat yang diluluskan oleh Bank Negara Malaysia dan popular di Malaysia adalah Takaful Ikhlas Sdn Bhd, Prudential BSN Takaful Berhad, Etiqa Takaful Berhad dan lain-lain. Terbukti telah ramai yang berjaya malah menjadi jutawan selepas menceburi bidang ini.


4. Agen Hartanah

Menjadi ejen hartanah atau property agent juga boleh mendatangkan pulangan dan kepuasan yang besar kepada sesiapa yang berminat. Baca di sini berkaitan pensijilan yang diperlukan untuk menjadi ejen hartanah profesional. Broker Rumah, Broker Tanah, ini adalah istilah lain yang biasa kita dengar. Mereka ini telah berjaya mengaut keuntungan yang amat lumayan hasil daripada ‘mark-up’ harga hartanah yang dijual. Ada yang menjangkau angka RM50,000 untung atas angin selepas satu jualan yang telah dihasilkan. Senarai maklumat atau ebook berkaitan hartanah di Malaysia boleh baca di sini

Bagi mereka yang berminat untuk bekerja di dalam bidang ‘oil and gas’ seperti di Petronas, MMHE, Schlumberger, Talisman Energy, untuk menjadi tenaga kerja pakar dan berkelayakan, anda perlu menduduki sijil-sijil profesional yang ditawarkan oleh CSWIP dan Jabatan Pembangunan Kemahiran (SkillsMalaysia)

Rig Operator / Operator pelantar minyak di antara kerjaya yang menjanjikan pendapatan tinggi.

Kebaikan sijil yang dikeluarkan CSWIP ialah ia diiktiraf diperingkat antarabangsa dan bukan sahaja di Malaysia. Antara sijil, dan seterusnya kerjaya yang anda boleh ceburi ialah;


5. Welding Inspector

6. Welding QC Co-ordinator

7. Plant Inspector

8. Offshore Inspection

9. Non-destructive Testing

10. Plastics Welders

11. Welder (ini juga terdapat pelbagai-bagai pengkhususan)

Satu lagi badan yang banyak menawarkan sijil-sijil profesional ialah NIOSH atau National Institute Of Safety and Health (Malaysia).


12. Safety & Health Officer

Bidang tugas ialah untuk memastikan keselamatan dan kesihatan pekerja di sesuatu premis pekerjaan / organisasi itu mengikut standard NIOSH DOSH. (Jangan lupa, gaji besar tetapi tanggungjawab juga besar)


13. Rig Operator / Operator pelantar minyak

Pekerja am yang membantu kerja-kerja di atas pelantar minyak. Kebanyakkan latihan diperolehi dari masa ke semasa semasa menjalankan tugas.

Kepada calon yang mempunyai kebolehan dalam bidang elektrikal, mereka bolehlah mengambil kursus berikut di Institut Latihan Perindustrian (ILP) yang berdekatan.


14. Wireman

Untuk melaksanakan pemasangan elektrik dan pengujian di tapak. Wireman ini juga mempunyai pelbagai peringkat membolehkan mereka mengendalikan litar satu fasa atau tiga fasa untuk kawasan kediaman atau komersil.


15. Chargeman

Mengendalikan sistem elektrikal Voltan Melebihi Voltan Rendah ( Tanpa Talian Aerial dan Stesen Janakuasa Voltan Melebihi Voltan Rendah)


16. RoHS officer

RoHS atau Restriction of Hazardous Substances Directive adalah satu arahan untuk menyekat penggunaan daripada bahan-bahan berbahaya tertentu dalam peralatan elektrik dan elektronik. Di Malaysia, banyak syarikat pembuatan antarabangsa memerlukan pegawai RoHS untuk memeriksa dan mengesahkan barangan mereka memenuhi standard RoHS.

Terdapat banyak agensi yang menyediakan kursus pensijilan kepada mereka yang berminat untuk menjadi pegawai RoHS

Berikut adalah serba sedikit kerjaya yang terdapat di Malaysia yang tidak memerlukan ijazah universiti.

Kepada pelajar yang mempunyai keputusan SPM yang tidak begitu cemerlang, jangan takut. Banyak jenis pekerjaan yang boleh anda ceburi. Apa yang anda perlu ada ialah usaha dan semangat yang tinggi untuk berjaya.

Jadi, yang mana satu kerjaya pilihan anda?

Top 16 pekerjaan yang menjanjikan pendapatan tinggi

Di Malaysia, untuk bekerja di mana-mana agensi swasta atau kerajaan, perlu diingat bahawa kelulusan minima yang perlu ada ialah SPM (Sijil Pelajaran Malaysia). Bukan itu sahaja tetapi pelajar juga harus aktif dalam ko-kurikulum dan mendapat komen positif dalam sijil berhenti sekolah.
Ini adalah penting, walaupun seseorang itu tidak berminat, berkemampuan atau layak untuk melanjutkan pelajaran ke menara gading, perkara yang disebutkan tadi mestilah ada untuk rujukan bakal majikan. Ini perlu difahami dan senario ini mungkin berbeza dengan negara-negara lain
Berikut adalah 16 kerjaya yang yang boleh memberi pulangan yang lumayan kepada yang berminat, walaupun anda tidak mempunyai ijazah dari universiti.
Juruterbang bertauliah boleh sampai ke ratusan ribu ringgit.

1. Juruterbang
Kerjaya ini memerlukan modal yang besar kerana kursus yang ditawarkan sebelum anda menjadi seorang juruterbang bertauliah boleh sampai ke ratusan ribu ringgit. Walaubagaimana pun, gaji yang bakal anda terima juga amat lumayan sekali. Terdapat beberapa akademi yang menyediakan kursus Commercial Pilot Licence, seperti Malaysian Flying Academy yang terletak di Melaka.


2. Penasihat Kewangan
Juga dikenali sebagai ‘wealth advisor’ merupakan individu yang mengurus dan memberi khidmat nasihat terhadap pelaburan kewangan anda, sebagai contoh dalam unit amanah. Semua bank dan institusi kewangan ada menawarkan banyak pilihan kepada pengguna untuk melaburkan wang mereka.

3. Agen Insuran
Cara untuk menjadi ejen insuran ialah pemohon perlu lulus ujian berkaitan. Antara syarikat yang diluluskan oleh Bank Negara Malaysia dan popular di Malaysia adalah Takaful Ikhlas Sdn Bhd, Prudential BSN Takaful Berhad, Etiqa Takaful Berhad dan lain-lain. Terbukti telah ramai yang berjaya malah menjadi jutawan selepas menceburi bidang ini.

4. Agen Hartanah
Menjadi ejen hartanah atau property agent juga boleh mendatangkan pulangan dan kepuasan yang besar kepada sesiapa yang berminat. Baca di sini berkaitan pensijilan yang diperlukan untuk menjadi ejen hartanah profesional. Broker Rumah, Broker Tanah, ini adalah istilah lain yang biasa kita dengar. Mereka ini telah berjaya mengaut keuntungan yang amat lumayan hasil daripada ‘mark-up’ harga hartanah yang dijual. Ada yang menjangkau angka RM50,000 untung atas angin selepas satu jualan yang telah dihasilkan. Senarai maklumat atau ebook berkaitan hartanah di Malaysia boleh baca di sini
Bagi mereka yang berminat untuk bekerja di dalam bidang ‘oil and gas’ seperti di Petronas, MMHE, Schlumberger, Talisman Energy, untuk menjadi tenaga kerja pakar dan berkelayakan, anda perlu menduduki sijil-sijil profesional yang ditawarkan oleh CSWIP dan Jabatan Pembangunan Kemahiran (SkillsMalaysia)

Rig Operator / Operator pelantar minyak di antara kerjaya yang menjanjikan pendapatan tinggi.

Kebaikan sijil yang dikeluarkan CSWIP ialah ia diiktiraf diperingkat antarabangsa dan bukan sahaja di Malaysia. Antara sijil, dan seterusnya kerjaya yang anda boleh ceburi ialah;

5. Welding Inspector
6. Welding QC Co-ordinator
7. Plant Inspector
8. Offshore Inspection
9. Non-destructive Testing
10. Plastics Welders
11. Welder (ini juga terdapat pelbagai-bagai pengkhususan)

Satu lagi badan yang banyak menawarkan sijil-sijil profesional ialah NIOSH atau National Institute Of Safety and Health (Malaysia).

12. Safety & Health Officer
Bidang tugas ialah untuk memastikan keselamatan dan kesihatan pekerja di sesuatu premis pekerjaan / organisasi itu mengikut standard NIOSH DOSH. (Jangan lupa, gaji besar tetapi tanggungjawab juga besar)

13. Rig Operator / Operator pelantar minyak
Pekerja am yang membantu kerja-kerja di atas pelantar minyak. Kebanyakkan latihan diperolehi dari masa ke semasa semasa menjalankan tugas.
Kepada calon yang mempunyai kebolehan dalam bidang elektrikal, mereka bolehlah mengambil kursus berikut di Institut Latihan Perindustrian (ILP) yang berdekatan.


14. Wireman
Untuk melaksanakan pemasangan elektrik dan pengujian di tapak. Wireman ini juga mempunyai pelbagai peringkat membolehkan mereka mengendalikan litar satu fasa atau tiga fasa untuk kawasan kediaman atau komersil.

15. Chargeman
Mengendalikan sistem elektrikal Voltan Melebihi Voltan Rendah ( Tanpa Talian Aerial dan Stesen Janakuasa Voltan Melebihi Voltan Rendah)

16. RoHS officer
RoHS atau Restriction of Hazardous Substances Directive adalah satu arahan untuk menyekat penggunaan daripada bahan-bahan berbahaya tertentu dalam peralatan elektrik dan elektronik. Di Malaysia, banyak syarikat pembuatan antarabangsa memerlukan pegawai RoHS untuk memeriksa dan mengesahkan barangan mereka memenuhi standard RoHS.
Terdapat banyak agensi yang menyediakan kursus pensijilan kepada mereka yang berminat untuk menjadi pegawai RoHS
Berikut adalah serba sedikit kerjaya yang terdapat di Malaysia yang tidak memerlukan ijazah universiti.
Kepada pelajar yang mempunyai keputusan SPM yang tidak begitu cemerlang, jangan takut. Banyak jenis pekerjaan yang boleh anda ceburi. Apa yang anda perlu ada ialah usaha dan semangat yang tinggi untuk berjaya.


Jadi, yang mana satu kerjaya pilihan anda?

Waiting Period Medical Card

Ada yang bertanya saya.. Kalau saya sign up medical card hari ni.. Minggu depan saya nak guna boleh ka???
.
Saya tanya balik.. Kenapa? Prospect bagi tau saya ni sakit batu karang.. Tak tahan sakit dah.. Bak operate cepat kena buat kat hospital swasta.. Tapi kosnya dalam rm 20 ribu lebih.. Sebab tu saya nak apply medical card.. Saya nak guna pas ni...
.
Jawapan saya.. Maaf tak boleh la.. Kena apply masa masih sihat.. Kalau apply sekarang.. Akan ada exclussion untuk sakit yang dah pernah ada!!
Buat kawan2 yang masih sihat dan bertangguh lagi.. apply now!!!

-SAM-
0194552664

Every people have choice

Nak pilih mana?

Pilihan bijak utk anda. Persediaan utk kecemeasan yg kecil dan plan kecemasan yg besar!
1- kecemasan kecil mcm cash utk kete brekdown . Emergency kene balik kg etc
2- kecemasan besar mcm operation kene RM40k sakit jantung, buah pinggang etc
Kedua2 pun perlu. Yg lagi satu pilihan abaikan, harus abaikan ye...


-SAM-
0194552664

Income Protection

Ramai org dah ada medical card. Tak kiralah medical card yg diprovide oleh syarikat atau yg diambil sendiri.

Tapi ramai terlupa medical card tak boleh digunakan utk beli makanan, utk bayar sewa rumah, utk baya ansuran kereta, utk beli susu dan lampin anak..

So, apa akan jd sekiranya anda terkena penyakit kritikal atau hilang upaya kekal yg menyebabkan anda sudah tidak mampu bekerja?
Ya, INCOME REPLACEMENT PLAN jawapannya..

Hanya serendah RM150 sebulan, anda boleh menyediakan pelan penggantian pendapatan sebanyak RM200,000..

Let me share with you. No obligation. Kalau anda tak berminat pun, sekurang2nya anda ada knowledge baru.

-SAM-
0194552664

Caruman Takaful Yang Paling Sesuai


Kenapa Caruman Takaful berbeza bagi setiap orang?

Salah satunya adalah kerana risiko pekerjaan anda..
Semakin berisiko sesuatu pekerjaan, semakin tinggi caruman..

Kerja office - Kelas 1
Kerja office + luar office - Kelas 2
Kerja site memanjang - Kelas 3
Kerja site hard-core - Kelas 4

Tapi ingat, walau apapun pekerjaan anda, sebesar manapun company anda, medical benefit mereka hanya cover ketika anda sihat sahaja.. bila anda dah pencen atau terpaksa pencen awal akibat kemalangan atau sakit kritikal, company anda dah tak perlukan anda.. khidmat anda sudah tidak diperlukan.. Time tu semua manfaat akan ditarik..

Ada ke company cover medical pekerja yang sudah diberhentikan secara rela atau terpaksa?

Fikir-fikirkan..

Shahrul Afzam Mohamad
Certified Wealth Planner
0194552664

Wednesday, April 27, 2016

Tips Perancangan Kewangan





Assalamualaikum w.b.t

Bagi yang bekerja makan gaji, duit gaji kadangkala cukup dan kadangkala dirasakan tidak cukup.
Semuanya bergantung kepada bagaimana kita menguruskan wang gaji yang diperoleh.
Ada yang tidak sampai hujung bulan, tapi dah habis duit gaji malah perlu berhutang pula.

Oleh itu, saya kongsikan tip kewangan peribadi dan keluarga bagaimana hendak jadikan duit gaji kita itu mencukupi sesuai dengan jumlah gaji yang diperoleh.


Tip Kewangan Peribadi – 5 Tip Cukup Duit Gaji

1. Dapat gaji, SIMPAN 10% dahulu sebelum BELANJA

Ini adalah peraturan wajib.

Sebelum anda ambil duit gaji anda untuk belanja harian, belanja dapur, bayar ansuran, bayar hutang dan sebagainya, SIMPAN 10 % dahulu gaji tersebut ke akaun simpanan anda.

Contohnya, gaji saya adalah di dalam akaun Bank Islam. Jadi, setiap kali gaji masuk, saya akan transfer sekurang-kurangnya 10% gaji saya ke akaun Tabung Haji saya.

Kemudian, barulah saya akan gunakan wang gaji tersebut untuk pelbagai urusan.

Jadi, anda seharusnya ada sekurang-kurangnya 2 akaun iaitu akaun bank untuk wang perbelanjaan dan akaun simpanan yang tidak boleh diganggu.

Bayangkan, jika gaji anda :

RM 1200 sebulan, 10% ialah RM 120 sebulan x 12 bulan = RM 1440 setahun
Dan anda telah bekerja selama 5 tahun, maka simpanan anda sudah RM 7200.
Jika gaji RM 2800, 10% ialah RM 280 sebulan x 12 bulan = RM 3360 setahun
Dan jika anda telah bekerja selama 5 tahun, maka simpanan anda sudah RM 16 800.

Bagi yang berniaga, sama juga, pastikan anda simpan sekurang-kurangnya 10% daripada keuntungan anda.

Amalan menyimpan ini sudah tidak menjadi rahsia, tetapi hanya segelintir sahaja yang mengamalkannya.

Bayangkan mereka yang telah bekerja bertahun-tahun, tetapi simpanan tidak bertambah dan masih tidak cukup wang.

Ini kerana tiadanya disiplin dalam menyimpan walaupun hanya 10% daripada gaji setiap bulan.

2. Ada perancangan kewangan

Perancangan kewangan amat penting bagi mengelakkan wang digunakan kepada perkara yang tidak sepatutnya.

Bahagikan siap-siap jumlah wang untuk setiap kategori perbelanjaan dan komitmen bulanan.

Sebagai contoh, jika gaji bulanan anda RM 2000

Simpanan (10%) RM 200
Sewa rumah RM 300
Ansuran kereta RM 300
Bil elektrik/air RM 100
Makan minum RM 400
Sedekah RM 100
Ibu Bapa RM 200
Nafkah isteri /keluarga RM 300
Lain-lain (minyak, tol, sosial, luar jangka) RM 100


JUMLAH RM 2000

Dengan perancangan ini, anda akan tahu ke mana wang anda disalurkan.

Bagi lebih memudahkan, amalkan merekod dan mencatat perbelanjaan harian anda dalambuku kewangan khas yang anda buat.

Catat perbelanjaan anda pada hari tersebut dan semak kembali adakah ia telah melebihi jumlah yang sepatutnya. Jika ya, anda perlu seimbangkan kembali dengan perbelanjaan yang lain.

Sebarang lebihan wang, anda boleh simpan wang tersebut atau dibawa ke bulan hadapan.

3. Belanja ikut keperluan bukan ikut kemahuan

Tip ke 3 ini juga amat penting.

Belanja ikut keperluan dan bukan ikut nafsu kemahuan.

Ramai yang pantang tengok sesuatu perkara yang diminati, mereka akan segera dapatkannya.

Walaupun ia tiada dalam perancangan dan bukan sesuatu yang menjadi keperluan.

Antara sebab ramai yang tidak cukup duit gaji adalah pada tip ini.

Perlukah tukar handphone baru jika yang lama masih lagi ok dan boleh digunakan?

Perlukah langsir baru atau sekadar mengikut trend?

Mana lebih jimat makan dirumah atau makan di kedai setiap hari?

Makan satu dua lauk sudah cukup daripada makan banyak lauk dalam sesuatu masa?

Sport ring baru walaupun yang lama dah cukup cantik?

Dan banyak lagi, yang jika dipertimbangkan, banyak wang gaji kita dapat dijimatkan dan digunakan untuk keperluan yang lebih penting.

4. Minimumkan perbelanjaan

Apabila anda mengurangkan perbelanjaan dan jumlah komitmen bulanan anda, maka anda mempunyai lebih banyak wang lebihan setiap bulan.

Contohnya, jika bil air dan elektrik anda mencecah RM 150 setiap bulan, bagaimana anda dapat jimatkan dan kurangkan penggunaan elektrik dan air sehingga hanya RM 100 sebulan. Jadi, anda jimat RM 50 sebulan.

Sama juga, berbanding naik kereta ke tempat kerja, mungkin naik motor lebih praktikal dan lebih jimat minyak jika tempat kerja anda dekat sahaja.

Bil telefon atau topup, kurangkan call dan sms, atau boleh whatsapp sahaja. Atau pilih pelan telefon yang percuma untuk panggilan ke talian yang sama. Saya yakin, banyak wang anda dapat dijimatkan.

Bagi yang bujang pula, pilih rumah sewa yang lebih murah, berkongsi bilik atau duduk sahaja di kuarters jika ada.

Jika anda ingin membeli kereta pertama atau kedua, apa kata pertimbangkan kereta second hand yang lebih murah tanpa perlu bayaran ansuran bulanan sehingga bertahun-tahun.

Jadi, anda boleh jimat wang untuk simpanan atau pelaburan yang lain.

Terdapat pelbagai lagi cara yang dapat anda gunakan untuk mengurangkan kos dan komitmen bulanan anda.

Apa yang penting, adalah anda komited untuk mengurus kembali dan menilai semula perbelanjaan anda setiap bulan.

5. Amalkan menderma

Sudahkah anda peruntukkan sejumlah wang untuk anda dermakan setiap bulan?

Tahniah jika anda ada menderma, tetapi jika tiada, mulakan untuk menderma sedikit wang anda kepada mereka yang memerlukan.

Ini kerana, dengan menderma, Allah akan cukupkan keperluan anda dan tambahkan lagi berganda-ganda daripada sumber yang tidak disangka-sangka.

Rezeki juga akan menjadi lebih berkat dan tidak bocor.

Wang yang sedikit dirasakan cukup apabila rezeki yang diperoleh itu berkat.

Sebaliknya, wang yang banyak tapi tidak berkat, pemiliknya tidak akan tenang dan ada sahaja masalah yang berlaku yang menyebabkan kebocoran wang seperti kereta rosak, kemalangan, musibah dan sebagainya.

Kesimpulan

Tip di atas ini bukanlah bermaksud anda terpaksa berlapar atau berkorban hidup dengan segalanya kurang, tetapi saya ingin mengajak untuk kita sama-sama menyimpan wang kita dan melihat kembali bagaimana kita menguruskan wang kita supaya sentiasa mencukupi dan menjadi lebih baik.

Semoga dapat kita amalkan 5 tip ini supaya duit gaji yang diperoleh setiap bulan cukup, dapat disimpan dan diberkati Allah hendaknya. Amin.

BONUS

6. Bina pendapatan sampingan dan pendapatan pasif

Daripada wang gaji juga, anda boleh mula membina pendapatan sampingan dengan berniaga kecil-kecilan di luar waktu kerja anda secara part-time.

Lihat apakah perniagaan yang sesuai dengan minat dan kepakaran anda dan pelajari ilmu perniagaan dengan mentor anda. Cari ilmu dan pengalaman berniaga dan insyaAllah anda akan dapat menjana pendapatan sampingan anda.

Selain itu, anda juga boleh mula membina pendapatan pasif dengan hartanah, saham, pelaburan emas dan lain-lain dengan syarat mula melabur untuk ilmu terlebih dahulu.

Pesanan saya, jangan gunakan wang simpanan anda untuk melabur, tapi gunakanlah wang lebihan sahaja dalam pelaburan anda.

Jika anda ada cara anda tersendiri menguruskan kewangan anda, silakan kongsikan bersama di bawah.

TAMBAHAN :

Berdasarkan soal jawab yang saya terima, ramai yang tidak cukup wang gaji dan tidak dapat menyimpan apabila perbelanjaan melebihi gaji yang diperoleh. Justeru, tip di bawah antara yang boleh saya rumuskan :

1. Kawal perbelanjaan setiap hari dan mula hidup berjimat cermat.

2. Mula mencari sumber pendapatan kedua, ketiga dan seterusnya yang boleh membawa masuk aliran pendapatan lain dan tidak bergantung semata-mata kepada gaji.

3. Keluar dari zon selesa. Kita akan mendapat hasil yang sama apabila kekal pada tahap dan rutin hidup yang sama. Keluar daripada hidup sekarang dan mula berusaha bertindak luar daripada biasa membuat perubahan sedikit demi sedikit. InsyaAllah hidup kita akan menjadi lebih baik.

4. Dekatkan diri dengan Allah mencapai takwa. Dengan takwa, Allah telah janjikan jalan keluar daripada segala masalah.

5. Banyakkan membaca dan menambah ilmu. Kemudian, amalkan ilmu yang ada untuk mendapat hasilnya. Ilmu dan idea yang tidak diamalkan tidak membuahkan sebarang hasil.

Salam kejayaan daripada saya.