FOLLOWERS

Friday, June 26, 2015

Jom viralkan untuk popularity.

A update status pasal jangan percaya dengan insurans.. Insurans ni menipu.. Pastu ada lak pula B dan C sambung komen.. Betul la ..
Insurans ni menipu!! D pun share status A kat wall dia.. Tak cukup tu E pulak printscreen dan sambung forward kat wassap pulak..
Persoalannya A,B, C,D dan E ni yang gigih kongsi semua ni.. Ada insurans tak??? Jangan beria ja kongsi..
Tetapi sebenarnya takda memiliki sebarang plan insurans pun..
Tak faham boleh bertanya pada perunding insurans yang lain.. Jangan bertanya pada orang yang takda insurans

Tuesday, June 23, 2015

Claim Decline

Sekadar berkongsi pengalaman semalam.


Bagi pemegang polisi yang ingin masuk ke hospital swasta untuk mendapatkan rawatan, mestilah terlebih dahulu mendapat GL (gurantee Letter ) daripada pihak Prudential.

Semalam seorang cleint saya, ingin mendapatkan rawatan di hospital DEMC Shah Alam akibat daripada Gastrik tetapi permohonan GL nye telah ditolah dan pihak Prudential memohon untuk membuat pembayaran melalui pay and claim, maksudnya bayar dahulu dan claim kemudian.

Ini adalah kes pertama saya yang cleint saya tidak dapat GL.

Perlu diingatkan bahawa kes ini berlaku adalah disebabkan,

- klein saya baru sahaja melepasi tempoh 120 hari tempoh menunggu tidak sampai sebulan lagi.

-dan untuk penyakit Gastrik ini tidak akan berlaku dalam tempoh 2 atau 3 minggu, kemungkinan ia telah berlaku lama, dan kesan sakitnya itu baru terasa. (Maksudnya sakit ini telah ada dalam tempoh 120 hari)

-kleint ini baru membayar 4 bulan sahaja polisi takaful, dan medical ini terlalu baru.

Kesimpulannya, seseorang mestilah memohon Takaful seawal mungkin dan ketika diri sendiri betul-betul sihat...

Tabungan takaful adalah duit orang ramai, pihak Takaful begitu berhati-hati dalam menunaikan amanah.

‪*di‬ bawah adalah gambar yang menunujukkan claim yang dibayar pada tahun lepas sebanyak RM 227.8 milion.

Dan setakat Q1 2015 RM 86 juta telah diclaim.

Shahrul Afzam Mohamad
Bilion and bilion served
Prudential Bsn Takaful
Al isra associate
019-4552664

Monday, June 22, 2015

Pedulikah Kita?




Pedulikah kita dengan orang di sekeliling kita? Sejauh mana dan berapa lama kita dapat membantu mereka? Adakah kita pernah mengambil iktibar?

Hidup ibarat roda yang berputar, kita bukan sentiasa berada di atas.

Bagaimana sekiranya kita sendiri yang ditimpa musibah? Siapakah yang dapat membantu kita? Perancangan Yang Maha Esa sememangnya sempurna, tetapi kita kenalah berusaha.

"Beringat sebelum kena, bukan sudah terkena baru teringat-ingat"

Shahrul Afzam
PruBSN Takaful
0194552664

Sunday, June 21, 2015

Berhati-hati dengan DENGGI.

Assalamualaikum.
Genap setahun saya mengalami perkara yang hampir sama, DENGGI. Berhati2 ya, denggi ni bukan boleh dibuat main. lupakah anda "gelombang" denggi tahun lepas mengakibatkan kebanyakan hospital penuh? Malah hinggakan pihak hospital terpaksa menolak pesakit untuk admit kerana kes denggi tersebut belum lagi kritikal.

So, harap kita semua dapat ambil berat kes mcm ni. Kerana hanya nyamuk seekor, boleh mengakibatkan hilang satu nyawa. Jika survive, boleh mengakibatkan hilang duit simpanan Haji anda. 

Amalan Pemakanan Rasulullah



MAKANAN KEGEMARAN RASULULLAH SAW








1. Barli – Bagus untuk demam jika dibuat sup.

2. Kurma – Nabi saw bersabda rumah yang tidak mempunyai kurma adalah seperti rumah yang tidak ada makanan.

3. Buah Tin – Buah dari syurga. Boleh mengubati buasir.

4. Anggur – Nabi saw suka buah anggur. Ia membersihkan darah, menguatkan buah pinggang, membersihkan perut.

5. Madu – Ia adalah makanan segala makanan, minuman segala minuman, ubat segala ubat. Mengubati cirit birit jika dibancuh dengan air panas, membuka selera, menguatkan perut, membuang kahak. Elok diminun waktu pagi dengan air suam.

6. Tembikai (Segala Jenis) – Nabi saw bersabda wanita mengandung tidak akan gagal melahirkan anak yang baik dari segi karater dan wajahnya.

7. Susu – Nabi saw bersabda susu baik untuk membuang panas badan seperti tangan membuang peluh dari dahi. Menguatkan belakang, memperbaiki otak memperbaharui pandangan mata, membuang kelupaan.

8. Cendawan – Baik untuk mata, perancang keluarga.

9. Minyak Zaitun – Rawatan kulit dan rambut. Melambatkan penuaan, merawat radang perut.

10. Delima – Membersihkan tubuh dari syaitan & bisikan syaitan selama 40 hari.

11. Cuka – Nabi saw selalu meminum dengan minyak zaitun (Trend yang popular di restoran Itali).

12. Air – Minuman terbaik. Jika dahaga hendaklah disedut perlahan-lahan. Jangan diteguk. Mudah mendapat sakit pada hati.

Sila share dengan rakan yang lain.

Salam Ukhuwah..~

sumber: blogtokwan.blogspot.com

Semoga Menjadi Iktibar

Suatu penegasan di sini, "pemilikan polisi takaful adalah tertakluk utk ORANG YANG SIHAT, MASIH SIHAT & SEDANG SIHAT SHJA".. tidak lyk apply utk yg sudah sakit, ada sakit & ad simptom2 sakit.. mohon ambil tahu ye ~



if nak tahu apa sebab kena apply dg syarat SIHAT, meh pm kte jmpa sy explain.. x kna byr, sharing utk ambil tahu je, deal? 0194552664