FOLLOWERS

Friday, December 31, 2010

Hepi New Year!!

Salam reader2 sekalian..beberapa jam lagi, tiba la tahun baru..So, smestinye korang2 smua ade azam kan? 


Aku dah agak la, x lain dan tak bukan:
......nak dapat banyak duit
......nak study rajin2
......nak bhenti rokok
......nak behenti main game
......nak derma banyak2
......nak kerja rajin2..
......nak jadi org baik
......n so on...
n banyak lagi la..tak kire la ape pn azam, yang penting diri kite sendiri yang nak berubah. bagi aku, kalo betol2 niat nk berubah tu, tak yah la nk tunggu tahun baru. Berubah je dari sekarang. nak berazam pun, azam la dari sekarang. Then, jangan azam sekadar dipinggiran je, biar la dituruti dengan pelaksanaan yang konsisten. Azam tu merupakan satu langkah permulaan utk mnjadi ssuatu perkara. So, langkah seterusnya harus dilakukan oleh anggota badan la(pendapat sendiri)..Bak kate makcik jual donat, Azam tanpa amal ibarat donat tanpa gula.(haa, yg ni pn pepatah sendiri)..mksudnye, kalo cakap je lebih, buatnye tidak. So, marilah kita sama2 berazam untuk membuat yang terbaik k..


p/s: Sambut new year tu, biar la berpada2..

Thursday, December 30, 2010

Besok Cutiiii

Alhamdulillah dan tahniah kepada Malaysia kerana telah berjaya menjulang piala Suzuki AFF setelah wisel penamat malam tadi. Memang terbaik la bro sebab dapat bagi tentangan yang hebat. Stakat kalah 1-2 tu, ape la sangat. Tu pun sebab salah 1 gol kiter bagi percuma je kat diorang sebab salah satu pemain kita tertanduk bola masuk ke gawang sendiri. Adush!..terkesima seketika Rajagopal. Haha..Takpe, asalkan dapat menang dengan agregat 4-2..
Yang penting, besok CUTI!. Arigato Dato' Seri Najib. So, keinginan untuk aku balik kampung menjadi semakin membuak2. Lebih2 lagi malam tadi tengah landing tengok bola, mmber kol ajak balik. ish, tak boleh jadi ni,..Jiwa aku dah ade kampung skrang..hehehe...
Jom, sape nak ikut???bonet kete masih kosong~~


p/s: BTW, cuti tu hari jumaat kan?bagaimana pula bagi mereka yang bkerja di timur??haaa, jawab2...

Wednesday, December 29, 2010

Good Luck For Malaysia Team.

poster filem hndustan mane la aku kebas ni
Jom, doakan kejayaan team yang membawa nama negara dalam final Piala AFF Suzuki malam ni. Semoga perlawannan berjalan lancar dan terhindar daripada perkara2 yang tidak diingini. All The Best to them!. Kepada penyokong2 Indonesia, jangan sesekali timbulkan huru hara. hehe.
GOOD LUCK!

Tuesday, December 28, 2010

Serangan Laser Indonesia vs Malaysia

Kalau Indonesia kalah, mula nak bising2, cakap penjaga gol kena serangan laser. Aih bang, takut serangan laser ke takut ngan serangan attacker team Malaysia? Sampai mengadu2 kat pengadil n nak kuar padang? Pengadil pun terpaksa menghentikan perlawanan. Agak2 la bai. Nak kate kat pnyokong Malaysia yang tembak laser??meh, tgk video ni sape yang main laser dulu..Ni video petikan daripada perlawanan kat Indonesia.


Asparagus n buah gajus punya olang. Penjaga gol Malaysia pun kena ngan laser, tapi tak la bising. Sebab tu la team Malaysia kena patuk 1-5 ngan Indonesia. Sekarang ni pulak penyokong Indonesia duk tengah maki2 kat twitter, fb n so on.  Wadeheck.


Mencari Rumah Sewa

Wahai rumah2 sewa sekalian, dimanakah dikau. Aku sedang memerlukan sebutir sebuah rumah untuk disewa. Pliiissssss.. Kepada sesiapa yang nak buat pahala free, meh la tolong aku. Hulurkanlah bantuan kepada mereka yang memerlukan. Hehe. 
Berikut adalah 'specs' rumah yang dperlukan:
  • Kawasan yang berdekatan(tak lebih daripada 10KM) dengan Bangsar @ Jalan Raja Chulan. Kalau dapat tengah2 antara dua tmpat ni, lagi bagus.
  • Kadar sewa tak lebih daripada RM600/month.
  • Tak kurang daripada 3bilik. 
  • Bersih dan terhindar daripada benda2 yang dikategorikan sbagai "Mughallazah"..Paham2 la ye..hehe.
  • Kawasan yang tak dilanda bencana alam(ex. banjir,gunung brapi, gmpa bumi, letrik/air xde).Kalo dapat tempat yang bersalji lagi best.
  • Persekitaran yang kondusif serta mesra alam.
  • Jiran yang baik n suke bagi makanan. =P
So, kalo ade sesiapa yang tinggal dekat2 area ni, tampil la untuk beri cadangan dan bantuan yer..Nanti aku belanje milo beng suam. ~

p/s: Help meee....

Monday, December 27, 2010

Thumbs up!

Salam.


First of all and overall, tahniah buat Malaysia diatas kemenangan kepada indonesia menerusi piala AFF Suzuki malam tadi. Tengok first half, semua dah gelisah dan hati mnjadi gundah gelana kerana tiada satu pun gol yang dapat dihasilkan. Dalam hati dah cakap, "habis la team malaysia kalo end of first half tak boleh sumbat gol lagi"..
Tapi, dengan kebangkitan semangat kesukanan pada second half, Malaysia menang dengan jaringan 3-0. Eh, menang3 jugak. Tu tempat sendiri, boleh la nak tunjuk belang. Ape2 pun, kite tengok match kat Indonesia nanti. Harap2 dapat bertahan dengan agregat yang ade. Kalo dapat menewaskan Indonesia dalam match tu, lagi baguss..hehe..Tunggu rabu ni.
ps: Jom serbu Jakarta...tiket flight+tiket stadium..RM??????????

Friday, December 24, 2010

Hukum Merayakan Hari Krismas

Salam.
Dalam masa leboh kurang 3 Jam lagi, maka tarikh akan jatuh kepada 25 Disember 2010. Siapa yang tak tahu kan, perayaan yang disambut oleh warga Kristian. Hari ini juga disebut sebagai Hari Natal. Hukum bagi seorang Islam menyambut perayaan ini adalah HARAM kerana ia jelas sekali diadakan bagi memperingati kelahiran Jesus dari Nazareth, pengasas ajaran Kristian.
Samahatul Imam Al-’Allamah Asy-Syaikh ‘Abdul Aziz bin Baz rahimahullah :


Tidak boleh bagi setiap muslim dan muslimah untuk ikut serta dengan kaum Nasrani (Kristian), Yahudi, atau kaum kafir lainnya dalam acara perayaan-perayaan mereka. Bahkan wajib meninggalkannya kerana barangsiapa yang menyerupai suatu kaum maka dia termasuk kaum tersebut. Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam telah memperingatkan kita dari sikap menyerupai mereka atau berakhlak dengan akhlak mereka. Maka wajib atas setiap mukmin dan mukminah untuk waspada dari hal tersebut, dan tidak boleh membantu untuk merayakan perayaan-perayaan orang-orang kafir tersebut dengan sesuatu apapun, kerana itu merupakan perayaan yang menyelisihi syari’at Allah dan dirayakan oleh para musuh Allah. Maka tidak boleh turut serta dalam acara perayaan tersebut, tidak boleh bekerja sama dengan orang-orang yang merayakannya, dan tidak boleh membantunya dengan sesuatu apapun, baik (memberi) teh, kopi, atau perkara lainnya seperti alat-alat atau yang semisalnya (sempena hari perayaan mereka - penyunting).

Allah juga berfirman :
وَتَعَاوَنُواْ عَلَى الْبرِّ وَالتَّقْوَى وَلاَ تَعَاوَنُواْ عَلَى الإِثْمِ وَالْعُدْوَانِ
Maksudnya: “Tolong menolonglah kamu dalam kebaikan dan ketaqwaan, dan jangalah kamu tolong menolong dalam dosa dan permusuhan” [Al-Ma`idah : 2]

Ikut serta dengan orang-orang kafir dalam acara perayaan-perayaan mereka merupakan salah satu bentuk tolong-menolong dalam dosa dan permusuhan. Maka wajib atas setiap muslim dan muslimah untuk meninggalkannya.
Tidak selayaknya bagi seorang yang berakal jernih untuk tertipu dengan perbuatan-perbuatan orang lain. Yang wajib atasnya adalah melihat kepada syari’at dan aturan yang dibawa oleh Islam, merealisasikan perintah Allah dan Rasul-Nya, dan sebaliknya tidak menimbangnya dengan aturan manusia, kerana kebanyakan manusia tidak mempedulikan syari’at Allah. Sebagaimana firman Allah :

وَإِن تُطِعْ أَكْثَرَ مَن فِي الأَرْضِ يُضِلُّوكَ عَن سَبيلِ اللهِ
Maksudnya: “Kalau engkau mentaati kebanyakan orang yang ada di muka bumi, nescaya mereka akan menyesatkan kamu dari jalan Allah.” [Al-An’am : 116]

Allah juga berfirman :
وَمَا أَكْثَرُ النَّاسِ وَلَوْ حَرَصْتَ بِمُؤْمِنِينَ
Maksudnya: “Kebanyakan manusia tidaklah beriman walaupun engkau sangat bersemangat (untuk menyampaikan penjelasan).” [Yusuf : 103]

Maka segala perayaan yang bertentangan dengan syari’at Allah tidak boleh dirayakan meskipun banyak manusia yang merayakannya. Seorang mukmin menimbang segala ucapan dan perbuatannya, juga menimbang segala perbuatan dan ucapan manusia, dengan timbangan Al-Qur`an dan As-Sunnah. Segala yang sesuai dengan Al-Qur`an dan As-Sunnah atau salah satu dari keduanya, maka diterima meskipun ditinggakan manusia. Sebaliknya, segala yang bertentangan dengan Al-Qur`an dan As-Sunnah atau salah satunya, maka ditolak meskipun dilakukan oleh manusia.
[Majmu’ Fatawa wa Maqalat Mutanawwi’ah rahimahullah I/405]

p/s: Harap info ini dapat disampaikan kepada mereka yang beragama Islam. Wallahualam.

FAKTA ATAU fAUTA??





KELAWAR sentiasa membelok ke kanan apabila keluar dari gua.




KUCING adalah satu-satunya haiwan yang tidak mempunyai deria rasa.


Sebatang PENSEL mampu menghasilkan garis lurus sehingga 56km. Jika 2 bilion pensel ia mampu mengelilingi dunia sebanyak 9 kali.


Raja RAMA RAMA mempunyai deria rasa sebanyak 12,000 kali ganda dari manusia.


Anda dikehendaki melalui 1792 anak tangga untuk sampai kepuncak menara EIFFEL.

JERUNG tidak boleh buka mulut dalam jangka masa yang lama kerana boleh mengakibatkan ia mati lemas.


Gunung berapi terbesar di alam semesta adalah OLYMPUS MONS yang terletak di planet Marikh.




Ikan HARUAN mampu mengesan 27000 jenis bau skali gus ia adalah haiwan paling sensitif dengan bau.(sbb hidung dia besor kot)


Nisbah SEMUT dengan manusia adalah 1,000,000:1, tapi manusia lagi ramai meninggal dunia kerana kencing manis berbanding semut!



Tanduk BADAK SUMBU bukanlah dari tulang, tetapi ia hanyalah dari bulu yg terkumpul dan padat.

BATU KARANG terbesar dikeluarkan dari badan manusia adalah seberat 1.36kg.


p/s: Gambar2 tiada kaitan dengan yang tulang mahupun ikan..

Thursday, December 23, 2010

Kerja oh Kerja

Salam pepagi.. Memang dah pagi pun. Dan sekarang masih lagi menaip2 di ofis. Berbalas2 email dan sambil scan dokumen yang ntah bile akan habisnya. InsyaAllah, dalam mase setengah jam lagi. Itu pun kalau tiada sebarang cacat cela dalam proses documentation ni. Arrgggggghhhh..
Tulang belikat aku dah mula menggeliat. Penat kot! Boleh baring sodap ni. Penah sekali balik umah, baring 37 saat, terus terlelap. Dengan pakaian kerja, tuck in, sluar slack hitam, baju lengan panjang, jam, cincin, wallet dalam poket belakang, henpon kat poket kiri, lengkap!


Nasib baik stokin sempat cabut. Dan, nasib baik bangun awal pagi tu sebelum subuh. Haha....Tu la suasana tidor yang paling skema yang penah aku alami. Oh tidak........
Tapii, ade baiknye jugak kalo dah takde orang kat ofis. Boleh jugak aku download laju2..Haha. Dengan kelajuan Unifi 5MB, setakat bluray 8Gig tu, zaasssss je..hehe..


Anyway, korang ni kerja ke tak kerja, same je stay up macam aku kan. Tahniah2. semoga kita sama2 berQiamulail nanti. hehe. Jangan duk asyik berfesbuk, blog, komik, muvee, chating je..Dunia2 jugak, akhirat jangan sesekali lupa. Sama2 la kita cari bekalan untuk kedua2nya yea. Seimbangkan la.(pesanan untuk diri sndiri jugak)..


p/s: Boleh pandang2, jangan pegang2..Arrghhh, terbayang2 wajah Cikgu Shida miming lagu ni...Astaghfirullah....

Wednesday, December 22, 2010

Teka Teki Teku Teko Teke

Marilah kita berteka-tekuk sebelum tidoooo...

Apakah yang sama macam unta,
muka macam unta,
ekor macam unta,
badan bonggol macam unta...
tetapi bukan unta.. 

Haaa, jawab2..sape menang, pegi kedai n beli hadiah sendiri...peace(",)

Tuesday, December 21, 2010

Reunion with Ex-Matric Mate

Assalamualaikum..Pertamanya, tengkiuu kpada rakan2 yang sudi menjemput aku kemajlis yang tak seberapa. Hehe. Yela, tak seberapa tu sebab aku hanya dapat gathering kejap je..around 4 hours. But, I really appreciate it so much guys. Bukan senang nak jumpa bakal2 peneraju negara macam diorang ni. Haha.. Peneraju la sangat. Ok, meh nak kenalkan sorang2 kengkawan yang dapat ku jumpa tadi.
1- Pami

Dikenali ramai dengan panggilan PAMIKUK. Sebenarnye, dia la pengasas kepada ahli2 mangkuk2 di KMNS tu..hehe..Glemer la mu kuk!. =P eh, jangan posing cmni lagi kuk. naik bulu idung beb!hahaha

2-Nadz

Yang ni Naib Presiden kepada pamikuk. Merangkap ahli teletubbies yang ke-6. Nak masuk ahli kumpulan, tapi dia tak lepas plak audition. Kesian...Mintak maap ttg gambar ni. Dia memang sukar dikawal.~

3-Naruchi
Sedare kepada Naruto. Aku tak tau la kenapa mamat ni minat sangat-sangap dengan katun naruto tu. Tapi aku 'respect to the X' (ayat add math) la sebab ko mmg terer lukis. Maybe

Monday, December 20, 2010

Empty vs Nothing!

Bismillah...........
Ermm, ape yang aku nak tulis malam2 ni eh? Aduyai.. Otakku dah terbayang katil..Namun mata pulak yang tak mengizinkan..Tak mengantuk lagi laaa. Buka PC ni dengan niat nak tengok muvee. Namun tak kesampaian bile dan tekan "CONNECT" kat broadband. Then mula la tangan ni gatal nak godek2 internet. Buka macam2. Kebetulan tenet laju la pulak malam ni..hehe..Ape lagi, penuh la tab kat Gugel Krom aku ni. Belasah!. Pakai PC bole la buat camni. Kalo laptop yang lembab n lembik, jangan harap. Silap2 haribulan jadi dumping.. Bluescreen..haha..Cakap pasal laptop ni, dah lame aku pakai Dell Inspiron 1420 yang skrinnye rosak. Namun aku masih bersyukur sebab company bagi pinjam. Dh berkedip2 mata ni nengok. Nasib baik dapat leptop lain dari cmpany. Memperkenalkan........
Thanks God and thanks to Ratech. Pe lagi, terus install Windows 7. Baru la padan dengan Wireless Mouse A4Tech G7-750 yang aku baru angkat kat loyat mggu lepas. Semangat la sikit nak buat kije. Haha.
Arini dah isnin. Kalau zaman blajar dulu, time2 ni la tgh helo kawan2.. Busy giler2 siapkan asignment, tutor, labsheet, n so on. Lebih2 lago kalo pagi isnin tu kena dengan lecturer yang garang. Haa, mula la mnggelabah ayam. Teruk betol perangai buat keje last minit. Wahai lecturer2 ku, harap2 takde yang marah biler bace pengakuan berani ni sebab aku tau, lecturer pon buat camtu mase diorang study. hehe..
Kalo dh buka tenet ni, mula la ade yang dengki. Jam kat skrin ni lajuuu je. Tensen betol.Tapi kalau bab menunggu sumting, mase ni la jam jadi lambat. Rase nak hentak kat lantai pon ade. Da la esok keje. So, terpaksa la save energy sikit utk esok. 
Adios amigos!..zzZZzzzZZZZZ

p/s: memang entry kosong pn.Haha

Sunday, December 19, 2010

Today's Outing

Salam dan selamat malam kepada blogerz2..

Aku ni memang suke menyepi kan..haha..kalau dulu, time praktikal boleh lagi nak surfing2 internet bace paper, layan blog org, tulis blog sendiri, berfesbuking.. Tapi sekarang duniaku dah agak berubah. Dibebani dengan kerja2 yang harus dsiapkan saban hari. Sampai paper pun x sempat nak bace habis! 
maksudku, setiap perkataan yang ditulis kat paper tu dikhatamkan la. Tapi, bukan paper yang hard-copy la..Mereng ke hape nak bace stiap perkataan??nak ke lorang bace iklan2 yang kecik2 tu?fuhh, aku masih waras dan tidak sama sekali membacanya smua..=P

FYI, tadi aku telah menghabiskan seharian di sekitar KL dengan Draman(bukan nama sebenar)..hehe, sori mang, x pasal2 kne guna nama glemer kjap. Haa, budak ni la yang beriya sangat nak ajak aku pegi..





Destinasi 1: Education Fair di Mid Valley. Berpusing2 di MVEClbh kurang sejam dengan ksesakan yang agak ketara. Agak banyak universiti yang menyertai exhibition tu. Tapi 95%nye IPTS. IPTA yang aku jumpa, just ade 3. UM, UKM dan UTM. tu yang aku ingat dan terpandang la. Aku saje2 la kan, tengok course Master dalam Computer Science field. Then, tetiba rase macam berminat untuk sambung master. Ade tanya 3 universiti tu pasal info2 master dari aspek kos, duration, kebaikan, keburukan, n so on. Erm, kos Information Security macam best. Anyway, KIV dulu. Xkonfem lagi. Hehe. Member aku sorg ni cari Open University. Pusing 3 kali, x jumpa2. Tensen betol. Tanya orang, orang tu cakap ade. Tapi tak tau la mata kitorang ni x bleh nampak signboard yang tertulis OU tu. Last2, g tnye sorang staff kat Uni mane ntah. Dengan nada slumbernye dia buat lawak. Cakap x nampak OU tu sebab Uni tu terlalu terbuka. Cam harreemmm.. Then, kami dimaklumkan bahawa ade satu lagi ala2 education fair yang diadakan di PWTC. Dengan semangat dan azam yang baru, enjin kereta pun dihidupkan untuk menuju ke PWTC.

Destinasi 2: Lokasi kedua, di PWTC. Singgah mkn di MekDi. Dah kenyang baru la mula melangkah ke dalam hall exhibition. Memang sudah dapat diagak, keadaan sesak sejibik dengan di Mid Valley tadi. Dan, Universiti2 yang ade pn lebih kurang sama!..hampeh btol. Buek lotih jer..

Destinasi 3: Open Universiti. Setelah hampa dengan hasil yang tidak seberapa, kami pun mengelilingi the Mall untuk mencari OU. Sebab dimaklumkan bahawa OU ade dekat dengan The Mall. Lokasi OU dengan UM kampus Kota adalah bersebelahan. Pintu masuk pun same. Tak tau la maybe dua universiti ni memang ade kolabrasi ataupun ikatan persaudaraan yang aku tak menyedarinya sejak sekian lama.

Destinasi 4: Plaza Lowyat. Smpai kat lowyat pun dah lewat petang. Tujuan, nak cari handset Nokia C3. Member aku ni nak trade in handset. Brand HP Ipaq Bussiness Messenger. So, sesape yang berminat, helo2 la ye..pakai baru je dua bulan. =)

Destinasi 4: Tengok bola Malaysia vs Vietnam. First of all, tahniah buat pasukan Malaysia diatas kemenangan agregat 2-0 kepada Vietnam. Bagus2. Ini la yang dinantikan oleh penyokong untuk lihat Malaysia kembali naik ke persada antarabangsa. Good boy!
 Eh, lupe nk cakap. Bukan g tengok kat stadium tau. Tapi kat warung tepi jalan TAR. Ntah kedai ape namenye. Nampak skrin layar dari jauh, then ape lagi. Terus parking kereta tepi jalan. Betul2 dalam petak yang tertulis “TEKSI”..aahhh, lantak ler.. bleh jugak tengok live kat sana sambil menyantap Nasi Goreng Seafood, Milos ais n kerang rebus…

Destinasi 5: Balik laaaaaaa..sampai rumah area jam 11.30..


p/s: Tolong bagi pendapat sikit, patut sambung stdy on master ke x?then, kalo sambung, patut amik part time ke fulltime?haa, soklan bonus ni..hehe

Wednesday, December 15, 2010

Facebook Emoticons

Helooooooooooooooo..haha..setelah sekian lama blog ni kesunyian tanpa entry, tuan tanah hadir lagi pada kali ini dengan penuh keceriaan..hahaha..kehidupan skrg agak buat2 busy sikit..Ni pun ada kat ofis lagi, baru abis briefing tentang tender. Baru ku sedari bahawa buat benda alah ini agak la merumitkan dan melecehkan serta meloyakan tekak pabila ia melibatkan projek2 yang besar. Namun begitu, a huge thanks for bro Azrul Iskandar, The King of Tender telah membantu serta mengajar aku dengan tanpa mengira penat lelah. Thanks again bro!..(biar la dia x bace blog aku pn..hehe)..Besok TTB akan ke TM untuk mendengar Tender Briefing daripada pihak TM sendiri.


Hidup agak tough ble melangkah ke alam pkerjaan ni. Belum melangkah, baru nak pakai stokin, dah kene harungi rintangan.Tapi, memang best keje ngan staf2 sini yang semuanya sempoi2 bahasa.


Haa, TERpanjang la pulak intro nye..niat di hati nak pendek,memandangkan belum menjejak kaki kat umah lagi ni..aiyoo...ok la..we straight to the point. Actually,  hari ni TTB nk share dengan korang semua tentang bagaimana nak menjadikan ruangan chatting kat fesbuk lebih ceria. Eleh, bukan tips ape pon, just wanna share. Bak kata orang kampung, sharing is penting!


Ini dia, satu jadual sekolah yang aku salin sempena nak masuk semester baru.


Inilah dia facebok emoticons yang boleh digunakan kat ruangan chat. Tak tau la, maybe korang dah lama tau pasal benda2 ni. Tapi secara jujur, ikhlas serta tawaduknye,aku baru tau. Bengkek btol. Haha. Ahhhh,ni smua silap korang. Bukan silap aku sebab korang tak bagitau aku sebelum ni. Kalau emoticons yang biasa2 macam senyum, jelir, sedih n gelak tu, aku tau la..selebihnya, baru tau kjap tadi.hehe.
So, cara nak guna, just taip je simbol2 kat bawah column "shortcut" macam kat atas ni. Setel. As simple as nuts kot..


p/s: tak lama lagi fb akan buat macam YM, emoticons Sweetim tu..nice2.

Monday, December 6, 2010

Proton Pahlawan & Perodua Bezza

Ini dia, pahlawan-pahlawan yang turun ke bumi semata2 untuk berhimpun dengan rakyat jelata menentang sekeras2nya kenaikan harga minyak dan beberapa barang runcit di pasaran gelap. Antara pahlawan yang gagah berani tersebut adalah Hang Tuah, Hang Nak Pi Mana? Hang Jebat, Hang Kasturi, Hang Ni Kalut La, Hang Lekir, dan Hang Lekiu. Ada lima je yang sempat berkenalan. Yang lain ade lagi, tapi tak sempat nak tanya nama. Papehal, korang layannnn......


Proton Tuah: Tak tau nk komen.haha..erm, depan tu macam Naza Forte kot..belakang macam mata Ironmen!



Hang Jebat: Yang ni memang sah, tak lain dan tak bukan, hasil fotostate daripada Mitsubishi Lancer Evo 10 yang tersadai kat bawah umah aku tu..

Hang Kasturi: bahagian depan, sentuhan Wolkswagen pun ade..Belakang pulak, sedebik sejibik Saga BLM.



Hang Lekir: Haaa, yang ni cun sikit..baru ada nampak macam sports car!..Porsche tu, same macam mamat lekir ni..bukan lekir macam Porsche yea..kne ingat tu..



Hang Lekiu: Aiyakkk,,,,sape la alter exora smpai jadi mcm ni..kesian dia..


Perodua juga tidak ketinggalan dalam menghasilkan kereta concept-nye..kereta ni dinamakan sebagai Perodua Bezza. Memang berBezza dengan kereta2 yang dihasilkan Perodua sebelum2 ni..Mempersembahkan;...................


and the last but not least......
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Perodua Transformers!

tahniah kepada mereka2 yang terlibat dalam pembikinan kereta mase depan ni.

p/s: PWTC, nantikan kehadiranku pada besok hari untuk menyaksikan Kuala Lumpur International Motor Show' 10..jommmm, sape nak ikut?????????

Friday, December 3, 2010

Solat ATAU Sembahyang??

Assalammualaikum,

Hampir kebanyakan umat Islam hari ini tidak terlepas daripada menggunakan istilah "Sembahyang" yang merujuk kepada "Solat." Tetapi pada hakikatnya,istilah "Sembahyang" mempunyai maksud atau pengertian yang terdapat unsur"Syirik."

Professor Hasbi As Siddiqi di dalam salah satu bukunya, membahas perkataan"Sembahyang." Katanya; "Sembahyang di ambil daripada perkataan "Sembah"dan "Hyang" yang merujuk kepada nama dewa - dewa yang disembah oleh penganut Agama Hindu dahulu kala. "Sembahyang" juga diertikan sebagai"menyembah berhala yang bernama Hyang."

Dua pakar Bahasa Indonesia, yang salah seorangnya pernah datang keMalaysia , mengajar di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), iaitu DrDaniel juga telah mengesahkan bahawa istilah "Sembahyang" merujuk kepada"menyembah dewa yang bernama Hyang."

Orang Buddha pergi ke Tokong, Orang Hindu pergi ke Kuil dan Orang Kristianpergi ke Gereja menggunakan istilah "Sembahyang," terserahlah kepadamereka, kerana memang terdapat unsur "Syirik" dalam ibadah mereka. TetapiUmat Islam, Tidak sesuai sekiranya, "Solat" juga diistilahkan sebagai"Sembahyang", yang mana pada asalnya kata sembahyang itu merujuk kepada"menyembah dewa bernama Hyang."

Kalau boleh ubahlah ayat seperti seorang ibu mengarahkan anaknya bangununtuk menunaikan Solat Subuh. "nak, bangun!. pergi "Sembahyang Subuh,"kepada "nak, bangun!. Pergi "Solat Subuh." Solat lebih tepat istilahnya

Mungkin sebahagian daripada kita, akan menganggap bahawa hal ini hanyalahhal yang remeh dan tidak begitu penting. Tetapi bagi mereka yang mempunyaikesedaran Agama dan mementingkan kualiti ibadah, akan sentiasaberhati-hati dan mengambil perhatian akan hal seperti ini.

SEBARKAN . . . Semoga Allah merahmati usaha kita. Amin!

Monday, November 29, 2010

Awas! Jaga Pemakanan Anda

Kawan saya (dah arwah)...... .
dari usia muda.....
pagi nescafe..... 2 X..
petang nescafe....2X. ..
malam nescafe....? X...

depan mata saya........ .
bangun dari kerusi ........
kaki dia terus patah....
tulang dia reput.....

Nescafe 3 in 1 merosakkan jantung & buah pinggang

Zaman skarang ni, banyak penyakit datang dari pemakanan.


Beberapa hari lepas saya dikunjungi oleh seorang pelajar lelaki tahun akhir. Sudah beberapa bulan pelajar ini tidak bertemu dengan saya. Pelajar ini mengemukakan

Sunday, November 28, 2010

Latihan Industri..Sayonara~

Syukur dipanjatkan kehadrat ilahi kerana dengan jayanya TTB telah menamatkan sesi Latihan Industri pada sem ini. Dan dengan itu, secara tak rasminye, telah "abis belajar" di UMP. Anyway, mane ade orang abis belajar. 
Bas ump yang cantik menawan

Setiap insan di muka bumi ini sentiasa diamanahkan untuk sentiasa belajar. Tak kira la blajar di mana2 institusi pengajian atau melalui pembelajaran yang tak formal. Yang penting, hidup mesti kne BELAJAR.
Aiiyo, dh melalut2 ni..Ok la, just to mention that I just finishing my Industrial Training. This is my last day! masuk Ratech Telco Sdn Bhd sejak 14 July sehingga la sekarang, memang banyak valuable moment yang TTB alami. Antaranya:
  • Masuk keje kul 9.06(terlewat sikit), then balik kul 1-2pagi. Thats why pagi besoknye masuk kul 10 lbh..
  • Kena cari document Purchase Order(PO) yang bertimbun2, belek kertas beribu2 semata2 untuk cari 1 keping PO.
  • Dapat beramah mesra dengan orang2 besar dalam industri.
  • Dikejar anjing. Nasib baik anjing tersalah paham n dia ingatkn TTB kejar dia.
  • Motosikal pancit di Highway wktu malam. Ni pun nasib baik x jauh sgt ngn kedai moto..
  • Balik meredah hujan. Sekali dgn Asyran, padan muke hang..haha..
  • Pernah beberapa kali sesat dengan liku2 kehidupan di KL..=P
  • berhubung dengan supplier2
  • Pergi Penang balik-hari espescially dibulan puasa sebanyak 3kali kot..PENAT-ITU-BEST..haha.mudah2an digandakan pahala puasa..
  • and so on..(maleh nk tulis)
Anyway,smua tu 'experience' yang semestinya tidak dapat dibeli dengan wang ringgit mahupun wang dolar..tahniah skali lagi kepada smua rakan2 seperjuangan yang telah menamatkan tempoh praktikal dengan jayanya..Ada yang terus sambung kontrak di syarikat prktikal, ade yang smbung kontrak, ade yang mengambil keputusan untuk berehat seketika dirumah, dan ade yang belum dapat kerja. Tak kira la korang tergolong dalam golongan mana. Yang penting, apa yang dipelajari dan dialami sepanjang tempoh praktikal adalah sebagai satu persediaan dan bekalan untuk menghadapi alam pekerjaan dimasa hadapan..Chaiyookkk!
Tak sabar2 nk grad....yiihhaaaaaaa.!

p/s: Skrg tgh pulun siapkan buku log dan report yang kena hantar mggu depan..aahhh, TTB tau, korg pon same...suke buat keje last minit!..

Tuesday, November 23, 2010

Seram: HANTU Tindih???

Malam-malam pernah kena tindih?ade hantu datang masuk bilik, then terus tindih korang?tak beradab punye hantu. Lebih2 lagi kalo ade hantu jantan tindih orang pompuan n hantu betina tindih orang laki. Memang panas dengar kan?hilang la keperawanan manusia beb! tak aci btol. Rase macam nak sepak je hantu tu, tapi tak berdaya. Haha. Mesti korang penah rase kan?"Kena tindih dek hantu"..Statement yang selalu sangat kite dengar dikalangan alam manusia ni. Padahal, kalo tnye pakcik sikers, dia cakap hantu2 tu smua nya baik. Mane penah tindih orang. Ish2, tak baik fitnah kat hantu...
Salah tanggapan terhadap Sleep Paralysis.


OOoooit! kejadian 'hantu tindih' ni tak berlaku la. Ramai yang tersalah anggap dan menyatakan bahawa mereka telah dtindih. Maaf makcik2, pakcik2, adik2, kakak2, abang2, dsini TTB ingin perbetulkan keadaan. Keadaan ini disebut sebagai sleep paralysis atau kelumpuhan tidur. Ia merupakan keadaan dimana otot-otot motorik membangunkan kita secara tiba-tiba namun otak belum siap untuk bangun. Sehingga kita sedar yang kita telah terjaga tetapi tidak mampu menggerakkan tubuh. Ia ada kaitan dengan 'miscommunicate'  antara otak dengan otot..hehe.


Antara sebab musabab terjadinya kes juvana ni adalah:

  • Tidur tak cukup
  • Mengalami tekanan(stress)
  • Melakukan aktiviti yang meletihkan sebelum waktu tidur.
  • Otak kondem!



Cara mengatasi:

  • of course, elakkan benda2 yang tertulis di atas.
  • mase terkena tu, cuba dengan kudrat yang ada untuk menari zapin, kelipkan mata, gerakkan mata, cuba utk gerakkan anggota badan seperti jari tangan/kaki dsb...
Tension pn ade kalo dh  terkena tu. Susah nak bangun kot. Kadang2 kne ade member sentuh kite, baru la boleh bangun.. Memang physco!

Bawah ni contoh video orang yang terkena Sleep Paralysis;
video
kesiannnnn...hehe

Kalau ada ternampak member korang tengah berjuang camni mse tido, tolong2 la gerakkan yer. Tak tergamak nak tengok dia terseksa. Haha.

p/s: Jangan lupe bace doa sebelum tido. =)

Monday, November 22, 2010

Fakta Menarik Tentang Bill Gates


1. Bill Gates menghasilkan US$250 setiap saat,sekitar US$20 juta sehari dan US$7.8 milion setahun!

2. Jika dia kehilangan atau hilang US$1.000, dia tidak perlu susah2 lagi untuk mengambilnya kembali kerana sama dengan waktu 4 saat untuk mengambil, dia sudah memperoleh penghasilan dalam jumlah yang sama.
3. Hutang nasional Amerika sekitar US$5.62 trilion, jika Bill Gates akan membayar sendiri hutang itu, dia dapat melangsaikannya dalam waktu kurang dari 10 tahun.

aset:Kereta dia kot..ni msti kete potong-sambung ni..sbb tu pnjg..ish2..

4. Jika Bill Gates dapat menyumbangkan US$15 kepada semua orang di dunia tapi dia tetap dapat menyimpan US$5 juta sebagai wang sakunya.
5. Michael Jordan adalah atlit yang dibayar paling mahal di Amerika. Jika dia tidak makan dan minum dan tetap membiarkan penghasilannya dan dalam masa setahun wang Jordan berjumlah US$30 juta, dia tetap harus tunggu sampai 277 tahun baru la boleh jadi sekaya Bill Gates sekarang.

baru je Grad..haha

6. Jika Bill Gates adalah sebuah negara, dia akan menjadi negara terkaya didunia iaitu ke 37 atau jadi syarikat Amerika terbesar nombor 13, bahkan melebihi kekayaan IBM.
aset:mahligai yang tersergam indah(xnmpk mcm indah pn)

7. Jika semua wang Bill Gates ditukarkan ke dalam pecahan US$1, kita dapat menyusunnya menjadi jalan dari bumi ke bulan, 14 kali ulang balik. Tapi jalan itu harus dibuat non stop selama 1400 tahun dan menggunakan sejumlah 713 buah pesawat Boeing 747 untuk mengangkut semua wang itu.
"duit dh byk, biler la aku blh pegi mekah ni"

8. Bill Gates sekarang berumur 40 tahun. Jika kita merumuskan dia dapat hidup 35 tahun lagi maka dia harus membelanjakan US$6.78 juta per hari untuk menghabiskan semua wang.
9. Akan Tetapi!Jika pengguna Microsoft Windows dapat mengklaim US$1 untuk setiap kali komputer hang@rosak kerana Microsoft, Bill Gates akan segera bankrup dalam waktu 3 tahun!
ni pn slh satu aset beliau..haha

p/s: aset mne paling menarik?eemmmm...............