FOLLOWERS

Wednesday, January 19, 2011

999: Cemerlang Height Terbakar!!!

Alhamdulillah, baru je selesai menghadiri training untuk ISO Certificate at meeting room, RTSB.  Rase macam hari ni la hari yang paling lama yang penah aku alami. Mengantuk+boring n bermacam-macam lagi la perasaan yang bercampur baur. Baru ku sedar kerumitan dan kelecehan yang terpaksa dialami untuk mendapatkan Sijil ISO ni.
Meh, nak bagi info sedikit pasal ISO. ISO tu bukannye bermaksud International Standardize Organization. Tapi nama sebenar badan ni adalah  International Organization for Standardization..Ia datangnya daripada perkataan "ISO=sama".. So, sila lah membuat pembetulan kepada mereka2 yang telah tersalah anggap sebelum ni yea..=)
Ops, sori..TERintro panjang la pulak.
Berbalik pada tajuk, semalam aku telah menjadi HERO kjap. Nak dijadikan cerita, aku sedang berjalan kaki, dari terminal putra gombak, setelah menghadiri meeting bersama bos2 n company YTL. Sembang punye la sembang, then ade ternampak asap tebal. Mula2 ingatkan orang bakar sampah yang biase2 je. Then, makin lame makin tebal n api pun makin besau. Tak sedap ati dah. Dengan tanpa segan silu, aku amik phone nak call bomba. Yang jadi kelakornye, tetiba otak hang seketika. TAK TAU NO PHONE BOMBA! hahahahaha..ingatkan macam dulu lagi, ade 991,994, n 999. So, konfius la beb. tak tau yang mane satu. Nasib baik ade bos, dia gtau terus kol 999. Berbekalkan hanset yang tak seberapa, dengan konfidential aku kol. Dia terus detect nama aku.


999: Halo..unit kecemasan...
Pemuda: Haa, haloo..Encik, ade kebakaran la..
999: Halo, Cik Shahrul. Boleh bagitau kat mane tu.?
Pemuda:(aik, sejak biler plak aku bekenalan dengan dia ni) Kat Cemerlang Height, Taman Melati area Gombak...Bla..bla...blaaa...
999: Okeh, kita akan hantar team bomba ke sana sekarang.


Sejurus kemudian, terdengar la loceng kecemasan kat Balai Bomba memandangkan balai tu tak jauh dengan tempat kejadian. Tunggu punye la tunggu, dalam 15-20 mnit jugak baru bomba sampai. Ini talak bagus woooo.. Lame tuuu. Kalo rumah, dah boleh hangus tinggal rangka la brader. Nasib baik api tak merebak ke rumah2 "istana" yang kat atas bukit tu sebab dipisahkan dengan sebatang jalan. Kalo tak, hilang jutaan ringgit la..Try jugak naik kat atas tempat bomba tembak air, tapi memang tak boleh bnafas. Udara dipenuhi asap n habuk2 n abu daun yang berterbangan. Oh, cannot go!. I blah dulu meninggalkan cik bomba n polis buat keje dia.
So, alhamdulillah, dapat jadi hero kjap walaupun pulang dengan bau asap kat baju..hahahaha..


p/s: sekarang ni tengah tunggu panggilan daripada goverment. Mane la tau kot2 nak bagi award sekeping tanah yang dah terbakar tu. hehe So, nanti kalo ade sebijik lagi banglo baru naik kat height tu, paham2 je la sape punye yeeeerrr...hahahhahahaa

6 comments:

  1. ahah. hero malaya! :)
    kelaka lahh. follow awk da! :)
    follow kite klaw sudi :D

    ReplyDelete
  2. nanti kalau dapat banglo sebijik nak tumpang buleh? haha.. :D

    ReplyDelete
  3. haha..wokeh..nnti x buat banglo, then, atas tu ade kondo 84 tingkat..eh, ok ke?hehe..
    rumput pun dh abis terbakar..=D

    ReplyDelete
  4. klu dah naik banglo tu..kasi arr tau.. bleh arr cikmoon dtg melawat.. dah dekat je tu..haha~

    ReplyDelete
  5. haha...smestinye...dialu2kan.. =D

    ReplyDelete