FOLLOWERS

Tuesday, November 23, 2010

Seram: HANTU Tindih???

Malam-malam pernah kena tindih?ade hantu datang masuk bilik, then terus tindih korang?tak beradab punye hantu. Lebih2 lagi kalo ade hantu jantan tindih orang pompuan n hantu betina tindih orang laki. Memang panas dengar kan?hilang la keperawanan manusia beb! tak aci btol. Rase macam nak sepak je hantu tu, tapi tak berdaya. Haha. Mesti korang penah rase kan?"Kena tindih dek hantu"..Statement yang selalu sangat kite dengar dikalangan alam manusia ni. Padahal, kalo tnye pakcik sikers, dia cakap hantu2 tu smua nya baik. Mane penah tindih orang. Ish2, tak baik fitnah kat hantu...
Salah tanggapan terhadap Sleep Paralysis.


OOoooit! kejadian 'hantu tindih' ni tak berlaku la. Ramai yang tersalah anggap dan menyatakan bahawa mereka telah dtindih. Maaf makcik2, pakcik2, adik2, kakak2, abang2, dsini TTB ingin perbetulkan keadaan. Keadaan ini disebut sebagai sleep paralysis atau kelumpuhan tidur. Ia merupakan keadaan dimana otot-otot motorik membangunkan kita secara tiba-tiba namun otak belum siap untuk bangun. Sehingga kita sedar yang kita telah terjaga tetapi tidak mampu menggerakkan tubuh. Ia ada kaitan dengan 'miscommunicate'  antara otak dengan otot..hehe.


Antara sebab musabab terjadinya kes juvana ni adalah:

  • Tidur tak cukup
  • Mengalami tekanan(stress)
  • Melakukan aktiviti yang meletihkan sebelum waktu tidur.
  • Otak kondem!



Cara mengatasi:

  • of course, elakkan benda2 yang tertulis di atas.
  • mase terkena tu, cuba dengan kudrat yang ada untuk menari zapin, kelipkan mata, gerakkan mata, cuba utk gerakkan anggota badan seperti jari tangan/kaki dsb...
Tension pn ade kalo dh  terkena tu. Susah nak bangun kot. Kadang2 kne ade member sentuh kite, baru la boleh bangun.. Memang physco!

Bawah ni contoh video orang yang terkena Sleep Paralysis;
kesiannnnn...hehe

Kalau ada ternampak member korang tengah berjuang camni mse tido, tolong2 la gerakkan yer. Tak tergamak nak tengok dia terseksa. Haha.

p/s: Jangan lupe bace doa sebelum tido. =)

6 comments:

  1. ok... tq 4 info......

    ReplyDelete
  2. ooo...yeke...xtaw plak..thanx 4 da info...laen kali sblom tdo bce doa..bsoh kaki dulu..kn mak da ajar kcik2 dlu..heee..

    ReplyDelete
  3. yup,btol tu...dah biasa tgk kwn kena camni...tp nak gerakkan pom kena berhati2,tkt lepas kiter gerakkan dier tu,tindakan reflek dier leh menyebabkan lebam atau bengkak kat maner2 anggota badan kiter(dier tertumbuk la tu,hehehe)

    ReplyDelete
  4. Biasa berlaku ni....dulu-dulu msa zaman sekolah..nampak lembaga berbulu lebat tindih atas badan..seram tu..

    ReplyDelete
  5. huwaa...best info ni...so xde la hantu tindih3 ni??org ckp, bila dpt naekkan ibu jari, nnti dpt tgk rupe hantu tu ekk

    ReplyDelete
  6. ijatnuar: mmg panas ati ke kalo ade org kaco tido..haha

    CM: yooyo'oo je nmpk hntu..

    mia: uish, ngarut je tu..mane ade..

    ReplyDelete