FOLLOWERS

Sunday, November 7, 2010

Show Hidden File

Sebelum2 ni pun memang banyak kali teman2 member2 rakan2 serta kawan2 sentiasa bertanyakan soalan yang sama tentang bagaimana nak show kan balik hidden file. Boleh dikatakan kalau duk hostel tu, tiap2 minggu ade la kot..So, TTB nak sediakan langkah2 untuk mengembalikan file yang telah di hiddenkan. Untuk pengetahuan, kadang2 komputer kiter tak boleh nk show kan hidden files kerana disebabkan oleh Malware(singkatan daripada Malicious Software) yang telah mengakses sistem komputer kiter tanpa keizinan mahupun tanpa kebenaran. 
So, biler Malware ni akses sistem dengan sesuka hatinye, macam2 boleh berlaku. Kes yang tak dapat nk show kan hidden file tu disebabkan oleh Malware tu dah akses bahagian Registry komputer. Even dah tekan "Show Hidden File" kat folder Option pun, still tak berhasil.
Jadi, untuk memperbaiki nye, korang smua boleh ikut langkah2 tersebut:-


1-Klik StartMenu>Run
2-Taip Regedit. pastu tekan button ENTER.


3-Nanti akan kluar window sperti berikut;

4-Klik pada link yang ade mengikut rangkaian ni::
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced\Folder\Hidden\SHOWALL/

5- Double klik pada CheckedValue dan akan keluar window ni;

Pada ruang "Value data" tu, tukarkan value '0' kepada value '1'
Lastly, tekan "OK"..

K, itu saje pembelajaran kite pada hari ini ye murid2..senang je kan? kate omputih, As Simple As Nuts..jangan hairan plak knape windows ni kaler hitam..tu sebab TTB guna theme je..at my Windows 7 Ultimate..hehe..tapi sama je dengan Windows lain seperti XP and so on..tak susah pun..harap dapat membantu.=)
Selamat mencuba..=P

p/s: sampaikan ilmu walaupun satu ayat...


No comments:

Post a Comment